06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.04.2023 11:41 | Son Güncelleme: 15.04.2023 13:43

Elon Musk yeni yapay zeka şirketi X.AI'yı kurdu

Son aylarda araştırmacılarla yaptığı görüşmelerde sonra yapay zeka yarışına Elon Musk da katıldı. Twitter'ın CEO'su X.AI Corp. adlı bir yapay zeka şirketi kurdu
Elon Musk yeni yapay zeka şirketi X.AI'yı kurdu

Elon Musk, Nevada'da X.AI Corp. adında yeni bir yapay zeka şirketi kurdu. Wall Street Journal'da yer alan habere göre geçen ay yapılan şirket başvurusunda Musk, listedeki tek yönetici olarak görülüyor. Musk'ın aile ofisinin yöneticisi Jared Birchall ise şirketin sekreteri. X.AI, özel şirket için 100 milyon hissenin satışına yetki verdi.

Şirket'in ismi geçtiğimiz günlerde milyarderin Twitter'ın resmi ismini X olarak değiştirmesini hatırlattı.  Geçen hafta yapılan bir yasal başvuruya göre, sosyal medya şirketinin de kuruluş yeri Delaware iken Nevada olarak değiştirildi. X Corp. şirketinin X Holdings Corp. adında bir ana şirketi var. Hukuk uzmanlarına göre, Delaware ile karşılaştırıldığında, Nevada yasaları bir şirketin yönetimine ve yetkililerine daha fazla takdir yetkisi ve koruma sağlıyor.,

Yapay zeka uyarısı

Musk, X.AI ile ilgili yorum talebine yanıt vermedi. Milyarder zaman zaman yapay zeka teknolojisinden kaynaklanan riskler konusunda uyarılarda bulundu ve hükümetlerin bu teknolojiye dair düzenleme yapmasını savundu. Yapay zeka hedeflerinin bir parçası olarak Musk, Kasım ayında viral sohbet robotu ChatGPT'yi piyasaya süren yapay zeka şirketi OpenAI'ye rakip bir çaba yaratmak amacıyla son birkaç ayını araştırmacıları işe alarak geçirdi. OpenAI, yatırımcıların sektöre olan ilgisini ateşledi.

OpenAI'dan ayrılmıştı

Wall Street Journal'ın haberine göre Musk sekiz yıl önce OpenAI'nin kurucuları arasında yer aldı ancak 2018'in başlarında mevcut CEO Sam Altman'la girdiği güç mücadelesini kaybederek şirketten ayrıldı. Musk, ChatGPT'nin siyasi olarak önyargılı olduğundan şikayet etti ve ortaklarına daha fazla gerçeği arayan yapay zeka modelleri yaratmak istediğini söyledi ancak bunun ne anlama geleceğini açıkça belirtmedi. 

Tesla CEO'su kısa bir süre önce Alphabet şirketine ait yapay zeka laboratuarı DeepMind'da çalışan Igor Babuschkin'i yeni girişimini yönetmesi için işe aldı. Yakın kaynaklar, Babuschkin'in OpenAI'deki çalışanları da yeni laboratuvara katmaya çalıştığını ancak sınırlı bir başarı elde ettiğini söyledi. 

Yarış kızışıyor

Musk'ın yeni laboratuvarı başarılı olursa, teknoloji şirketleri arasında daha güçlü yapay zeka modelleri geliştirmek için kızışan yarışa bir yenisini daha eklemiş olacak. OpenAI bu yılın başlarında, LSAT gibi standart sınavlarda çoğu insanı geride bırakabilen, insan okuma ve yazmasını taklit etmek üzere tasarlanmış bir yapay zeka modeli olan GPT-4'ü piyasaya sürdü. Bu teknoloji aynı zamanda Microsoft'un Bing arama motorunun yeni bir versiyonuna da entegre ediliyor. Google ve Amazon da diğerlerinin yanı sıra yapay zeka girişimlerini duyurdu. 

Geçen ayın sonlarında Musk, bazı teknoloji yöneticilerine ve yapay zeka araştırmacılarına katılarak, gelişmeler üzerine çalışmalar ara verilmesi çağrısında bulundu. Duraklamayı savunanlar, sektöre güvenlik standartları belirleme ve potansiyel zararları önleme zamanı vereceğini savunuyorlar. Musk'ın X ismiyle uzun bir ilişkisi var. Başka bir firmayla birleştikten sonra PayPal'a dönüşen eski çevrimiçi bankacılık girişiminin adı X.com'du. Çocuklarından birinden de X olarak bahsediyor.