27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.05.2023 12:47 | Son Güncelleme: 17.05.2023 13:19

Elon Musk'ın enflasyon endişesi: Ekonomi için zorlu bir yıl olacak

Tesla CEO'su Elon Musk birkaç aydır durgunluk uyarısında bulunuyor ve Fed'i faiz oranlarını düşürmeye çağırıyor. Musk hissedarlar toplantısında yaptığı bir konuşmada endişelerini dile getirerek "Gelecek 12 ay boyunca Tesla'yı ve ekonomiyi zorlu zamanlar bekliyor" dedi
Elon Musk'ın enflasyon endişesi: Ekonomi için zorlu bir yıl olacak

Tesla CEO'su Elon Musk, yeni ürünler ve üretim güncellemelerinin konuşulduğu hissedarlar toplantısında pek çok konuya değindi. Forbes'un haberine göre bunlardan biri gelecek 12 ay boyunca şirketini ve ekonomiyi zorlu zamanların beklediğini düşünmesi.

Musk, Tesla'nın birçok şirketi iflas ettirebilecek küresel bir ekonomik ortamdan muaf olmadığını söyledi ve Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için faiz yükseltmesine işaret etti. 

Tarihi enflasyona yanıt olarak Merkez Bankası son 13 ayda faiz oranlarını neredeyse sıfırdan yaklaşık yüzde 5'e yükseltti. Daha yüksek oranlar borçlanmayı daha pahalı hale getirerek harcamalar yerine tasarrufu teşvik eder ve bu da fiyat artışlarının hızını yavaşlatabilir. Ancak aynı zamanda talebi azaltabilir, varlık fiyatlarını aşındırabilir ve durgunluk riskini arttırabilir.

Musk birkaç aydır durgunluk uyarısında bulunuyor ve Fed'i faiz oranlarını düşürmeye çağırıyor

Bir soru üzerine Musk, Tesla'nın geleneksel reklamcılığa başlayacağını söyledi. Bu durum milyarderin uzun süredir reklamcılıktan kaçındığı gerçeğini tersine çevirdi. CEO daha sonra CNBC'den David Faber'e reklamlara açık olduğunu söyledi. Bu durumu ise Tesla'nın ürünlerini sosyal medyada tanıtma stratejisinin din değiştirenlere vaaz vermek olarak tanımladı. Musk ayrıca şirketin ilk Cybertruck'larını yıllarca süren gecikmelerin ardından bu yıl içinde teslim etmeye başlayacağını söyledi ve şirketin talebe bağlı olarak yılda 250 bin ila 500 bin Cybertruck üretebileceğini söyledi.

Musk'ın net servetinin, çoğunlukla Tesla ve SpaceX'teki hisseleri nedeniyle 175,9 milyar dolar olduğunu tahmin ediliyor ve bu da onu dünyanın en zengin ikinci kişisi yapıyor

Musk görüşmede, merkez bankasının faiz artırımlarının Tesla araçlarını daha ucuz hale getirdiğini ve dolayısıyla bu araçlara olan talebi azalttığını söyledi. Bu durum, Tesla'nın geçen çeyrekte kar marjlarını eriten son fiyat indirimlerinin önemli bir itici gücü oldu.

Musk: Fed faiz oranlarını her yükselttiğinde, bu bir arabanın fiyatını artırmakla eşdeğerdir

Hissedarlar toplantısı Tesla'nın ilk çeyrek mali sonuçlarının açıklanmasından bir aydan kısa bir süre sonra yapıldı. Şirket ilk çeyrekte 22.33 milyar dolar gelir ve 2.51 milyar dolar kar açıkladı. Nisan ayında, ABD'deki bazı araçlarının fiyatlarını bu yıl altıncı kez düşürdü. Bu hareket kar marjı endişeleri yarattı. Musk, geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı Twitter ile meşgul olduğu için eleştiriliyordu. CEO, Twitter'ın bir sonraki CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu ataması sayesinde toplantıda bu endişeyi giderebildi.