26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.11.2022 10:58 | Son Güncelleme: 16.11.2022 12:42

FBI uyardı: TikTok Çin hükümeti ne isterse yapmak zorunda

FBI, Çin merkezli TikTok uygulamasının ABD'de devam eden ulusal güvenlik endişelerini artırdığını ve uygulamanın tamamen sonlandırılması gerektiğini siyasilerle paylaştı. FBI yaptığı açıklamada Çin hükümetinden gelen tehditten endişe duyduklarını belirtti
FBI uyardı: TikTok Çin hükümeti ne isterse yapmak zorunda

FBI Direktörü Christopher Wray salı günü ABD'li siyasilerle büronun Çin merkezli video uygulaması TikTok ile ilgili uzun süredir devam eden ulusal güvenlik endişelerini yineledi ve ajansın görüşlerini TikTok'un ABD'de faaliyet göstermeye devam etmesine izin verecek bir anlaşmayı değerlendiren yetkililerle paylaştığını söyledi.

Kendi nüfuz operasyonları için kullanabilirler

Wray milletvekillerine Çin hükümetinin uygulamayı milyonlarca kullanıcının verilerini ya da yazılımlarını kontrol etmek için kullanabileceğini ve kullanıcıların bir sonraki adımda hangi videoları göreceğini belirleyen öneri algoritmasının istedikleri takdirde nüfuz operasyonları için kullanılabileceğini söyledi.

Çinli şirketler hükümet ne isterse yapmak zorunda

Wray, Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi'ne verdiği demeçte, "Çin yasalarına göre, Çinli şirketlerin esasen bilgi paylaşımı veya Çin hükümetinin bir aracı olarak hizmet etme açısından hükümetlerinin yapmalarını istediği her şeyi yapmaları gerekiyor. Bu son derece endişeli olmak için başlı başına yeterli bir sebep" dedi. Federal Soruşturma Bürosu endişelerini, anlaşmayı inceleyen hükümet organı olan Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yabancı Yatırım Komitesi'ne iletti.

TikTok sözcüsü Brooke Oberwetter, "Direktör Wray'in açıklamalarında belirttiği gibi FBI'ın girdileri ABD Hükümeti ile devam eden müzakerelerimizin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Bu gizli görüşmelerin ayrıntıları hakkında yorum yapamasak da, ABD'nin tüm makul ulusal güvenlik endişelerini tam olarak karşılama yolunda olduğumuzdan eminiz" açıklamasını yaptı.

 ABD'de milyonlarca kullanıcısı olan popüler video izleme uygulaması, uzun süredir devam eden bir ulusal güvenlik tartışmasının merkezinde yer alıyor. Aynı zamanda, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardan giderek daha fazla kaçınan genç seçmenlere ulaşmanın da anahtarı haline geldi. Biden yönetimi, TikTok'un Çinli ana şirket ByteDance Ltd'nin mülkiyeti altında ABD'de faaliyet göstermeye devam etmesine izin verme önerisini değerlendiriyor. Söz konusu düzenleme, ABD kullanıcı trafiğinin Oracle Corp. tarafından yönetilen sunucular üzerinden yönlendirilmesini ve ABD merkezli veritabanı devinin uygulamanın algoritmalarını denetlemesini içeriyor. Ancak uygulamanın bir tehdit olmaya devam edeceği endişesiyle bu girişim durdu uygulamanın tamamen yasaklanmasını ya da platformun bir ABD şirketine satılmasını öngören herhangi bir anlaşmanın eleştirilmesi bekleniyor. Kongre, TikTok'u tüm devlet telefonlarından resmen yasaklayacak bir yasayı değerlendiriyor.

İki etkili Cumhuriyetçi milletvekili geçen hafta Washington Post'taki köşelerinde TikTok'un ABD'de tamamen yasaklanması gerektiğini yazdı. Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Florida Senatörü Marco Rubio ve Wisconsin Temsilcisi Mike Gallagher, platformu ÇKP ( Çin Komünist Partisi) tarafından etkin bir şekilde kontrol edilen diğer uygulamalarla birlikte yasaklamak için yasa çıkarmayı planladıklarını söyledi.

FBI Çin'den gelen tehditlerden endişe duyuyor

Wray milletvekillerine FBI'ın platformla ilgili endişeleri ve olası anlaşma hakkında gizli bir brifing vermeyi teklif etti. Büronun yabancı yatırım biriminin Cfius süreci aracılığıyla potansiyel anlaşma hakkında girdi sağladığını ve herhangi bir anlaşmada endişelerinin dikkate alınmasını beklediğini söyledi. ABD'de karşı-istihbarat operasyonlarını denetleyen Adalet Bakanlığı uzun süredir bu uygulamaya ilişkin endişelerini dile getiriyordu. Bloomberg'in haberine göre, bakanlığın 2 numaralı yetkilisi Başsavcı Yardımcısı Lisa Monaco, Biden yönetimi tarafından tasarlanan anlaşmanın ABD'li kullanıcıların verilerini Çinli aktörlerden korumak için yeterince ileri gitmediği yönündeki endişelerini özel olarak dile getirdi. Wray, FBI'ın özellikle Çin hükümetinden gelen tehditten endişe duyduğunu belirterek, yasalarının ABD ve Çin şirketlerine karşı saldırgan bir silah olarak kullanıldığını ve Çin hükümetinin yapmalarını istediği her şeyi yaptıklarını söyledi.