28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 08.09.2022 16:41 | Son Güncelleme: 08.09.2022 16:56

Google Haritalar’dan yakıt tasarrufu yapma imkanı sunan yeni özellik

Google Haritalar daha kısa sürede hedefe varmayı sağlayan rotaların yanı sıra daha fazla yakıt tasarrufu yapılmasını sağlayan çevre dostu rotalar opsiyonunu devreye sokuyor. Çevre dostu rotalar 7 Eylül’den itibaren Avrupa’da aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yaklaşık 40 ülkede kullanıma sunulacak
Google Haritalar’dan yakıt tasarrufu yapma imkanı sunan yeni özellik

Google Haritalar Türkiye’nin de dahil olduğu yaklaşık 40 Avrupa ülkesinde kullanıcılara daha fazla yakıt tasarrufu yapma imkanı sunan yeni bir özellik sunuyor. Çevre dostu rotalar olarak adlandırılan opsiyonun amacı karbon emisyonunu azaltmak. Bu noktada Statista’nın 2020 yılında yaptığı araştırmadan yola çıkılıyor. 2020’de Avrupa Birliği’ndeki tüm ulaşım emisyonlarının yüzde 75’i ve genel bazda da en büyük emisyon kaynağı kara yoluydu. Google şu anda yüzde 66 olan karbon temelli enerji kaynaklarını dekarbonize etmek ve 2030’da sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Çevre dostu rotalar gibi projelerle ise 2022 sonunda 1 milyar insanın daha sürdürülebilir tercihler yapmalarına yardımcı olmayı hedefliyor.

Türkiye’den ilgi büyük

Türkiye’de de konuya ilgi büyük. 2022 yılında Türkiye’de Google aracılığıyla iklim değişikliğine dair yapılan aramalar tam yüzde 700 arttı. Bununla birlikte Google Haritalar’da son 1 yılda elektrikli araç şarj istasyonları aramalarında yüzde 92 artış yaşandı. Yürüyüş alanı aramaları yüzde 128’lik bir artış gösterdi. Sürdürülebilirliğe dair Google’ın diğer verileri ise şöyle: Organik gıda dükkânları yüzde 149, organik ürünler satan iş yerleri yüzde 22, vintage kıyafet mağazaları yüzde 131, üreticilerden direkt ürün satışı yapan dükkanlar yüzde 90 ve ikinci el satış yapan dükkan aramaları yüzde 87 oranında arttı. Çevre dostu rotaları Google Haritalar Kıdemli Ürün Yöneticisi Rubén Lozano-Aguilera ve Google’ın Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Sürdürülebilirlik Birimi Başkanı Adam Elman anlattı.

Motora göre değişecek

Rubén Lozano-Aguilera çevre dostu rotaların kullanıcıların tercihleriyle daha az yakıt tüketmelerini ve böylece fosil yakıt kullanımının azalmasını hedeflediğini söylüyor. “Google Haritalar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yaklaşık 40 ülkesindeki kullanıcılara seçtikleri takdirde iki güzergah arasındaki mesafeyi ve bu rotada hangi oranda yakıt tasarrufu sağlanabileceğini gösterecek. Aracınızın motorunun benzinli, hibrit veya elektrikli olduğunu belirttiğiniz takdirde bu tasarruf rotaları da yeniden şekillenecek. Çünkü tüketilen karbondioksit miktarı motor çeşidine göre değişebiliyor."

100 bin arabalık tasarruf

Adam Elman çevre dostu rotalar özelliğinin aktif olduğu ABD, Kanada ve Almanya’da şimdiye dek 100 bin arabanın trafikten çekilmesine denk bir biçimde yaklaşık yarım milyon metrik tondan fazla karbon emisyonu tasarrufu sağlandığını kaydediyor.

Gelecekte artacak

Rubén Lozano-Aguilera projeyi hayata geçirmeden önce söz konusu ülkelerde birçok saha araştırması yaptıklarını ve insanların sürdürülebilirliğe ve çevre dostu uygulamalara yönelik beklemedikleri seviyede ilgili olduğunu belirtiyor. “Bu henüz bir başlangıç. Ancak çok olumlu bir izlenim edindik. Çevre dostu rotaları bir yandan da test etmeyi amaçlıyoruz fakat gelecekte bu tür yakıt tasarrufuna ve karbon emisyonunu azaltmaya yönelik tercihlerin artacağından kuşkumuz yok. Aynı zamanda bu uygulamanın karbon emisyonu hakkındaki diğer konuları da etkileyerek bir bilinç yaratacağından eminiz.”