29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 24.07.2022 11:48 | Son Güncelleme: 24.07.2022 11:57

Google, sohbet robotu LaMDa’nın duyguları olduğunu iddia eden yazılım mühendisini kovdu

Google, yapay zeka robotunun bilinçli olduğunu iddia eden yazılım mühendisi Blake Lemoine'yi işten çıkardı
Google, sohbet robotu LaMDa’nın duyguları olduğunu iddia eden yazılım mühendisini kovdu

ABD’nin önde gelen teknoloji firması Google’da çalışan ve yapay zeka robotu LaMDa ile konuşmasını paylaşarak robotun duyguları olduğunu öne süren mühendis kovuldu.  

Google’dan yapılan açıklamaya göre şirketin diyalog uygulamaları için geliştirdiği yapay zeka robotu LamDa’nın bilinçli biri olduğunu iddia eden kıdemli yazılım mühendisi görevden alındı.  41 yaşındaki Blake Lemoine, henüz yayınlanmayan bir podcast'te ifşasının ardından görevden alındığını doğruladı.

Yasal yollar arıyor

Lemoine'nin işten çıkarılması ilk olarak bir teknoloji bülteni olan Big Technology tarafından bildirildi. Mühendis, fesih haberini Big Technology'nin önümüzdeki günlerde yayınlanacak podcast’inde yaptığı röportajla paylaştı. Lemoine, BBC'ye yaptığı kısa bir açıklamada, görevden alınmasıyla ilgili yasal tavsiye aradığını söyledi.  

Geçen ay yazılım mühendisi Blake Lemoine'i izne çıkaran Google, şirket politikalarını ihlal ettiğini ve LaMDA hakkındaki iddialarını "tamamen asılsız" bulduğunu açıklamıştı. Google sözcüsü tarafından Reusters’a gönderilen bir e-posta’da, “Bu konuyla uzun süre uğraşmasına rağmen Blake'in veri güvenliği politikalarını ısrarla ihlal etmeyi seçmesi üzücü" dedi. 

Geçen yıl Google, Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli olan LaMDA'nın, diyalog üzerine eğitilmiş Transformer tabanlı dil modellerinin aslında her şey hakkında konuşmayı öğrenebileceğini gösteren bir araştırma üzerine kurulduğunu söyledi. Google ve önde gelen birçok bilim insanı, LaMDA'nın ikna edici bir insan dili oluşturmak için tasarlanmış karmaşık bir algoritma olduğunu söyleyerek Lemoine'nin görüşlerini reddetmişti. 

(Kaynak: Reuters, DailyMail)