26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2022 09:40 | Son Güncelleme: 13.10.2022 17:39

Google'dan Trump'ın Truth Social uygulamasına onay

Google, Donalt Trump'ın şirketinin uygulamadaki içeriği denetleme sözü vermesinin ardından Android cihazlar için Play Store'da dağıtım için Truth Social'a yeşil ışık yaktı. Böylece ABD eski Başkanı'nın sosyal medya platformuna mobil erişimi büyük ölçüde genişledi
Google'dan Trump'ın Truth Social uygulamasına onay

Google, eski politikacı Devin Nunes tarafından yönetilen ve Palm Beach merkezli Trump medya teknoloji grubuna ait olan Truth Social platformunun erişimine engel getirmişti. Kapatılma nedenlerinden biri platformun fiziksel tehdit ve şiddete teşvik içeren paylaşımlarıyla şirket politikalarını ihlal etmesiydi.  Google erişim engelini getirmesinin ardından, uygulamadaki içerikleri denetleme sözü verdi ve böylece  çarşamba günü Android cihazlar için Play Store'da erişim engelini kaldırarak Truth Social'a yeşil ışık yaktı. Alphabet'in sahip olduğu Google'ın sözcüsü Trump Medya ve Teknoloji Grubu'nun (TMTG) işlettiği Truth Social uygulamasının yakın zamanda Google Play Store'da kullanıma sunulacağını açıkladı.  Google böylece ABD eski Başkanı Donald Trump'ın yeni sosyal medya platformuna mobil erişimi büyük ölçüde genişletmiş oldu.

Google ve Apple Store'larda bulunmayan bir uygulamaya cep telefonlarından erişmek oldukça zor. Truth Social'ı doğrudan web sitesi üzerinden indirmek mümkün olsa da, cep telefonlarında kullanımı için ek adımlar ve güvenlik izinleri gerekiyor

TMTG İcra Direktörü Devin Nunes de bir açıklama yaparak, "Google ile çalışmak bizim için bir zevk ve hangi cihazı kullanırlarsa kullansınlar nihayet bütün Amerikalılara Truth Social'ı getirmemize yardımcı olmalarından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Kullanıcıların yüzde 44'ü kolayca indirdi

Uygulama çarşamba günü öğleden sonra Play Store'a eklenerek Android işletim sistemini kullanan ABD'li akıllı telefon sahiplerinin yüzde 44'üne uygulamayı kolayca indirme şansı verdi. Truth Social iPhone kullanıcıları için Şubat ayından bu yana App Store'da mevcuttu ancak Google'ın moderasyon politikalarıyla ilgili endişeler nedeniyle Play Store'dan engellenmişti.

Google, Forbes'a yaptığı açıklamada Truth Social'ın şiddet içeren içeriklerinin kaldırılması da dahil moderasyon politikalarını kolayca platform üzerinde uygulayacağına dair güvence verdiğini söyledi. Truth Social'ın arkasındaki girişimi satın almayı hedefleyen özel bir satın alma şirketi olan Digital World Acquisition hisseleri çarşamba günü haberlerin çıkmasının ardından yüzde 6'dan fazla yükseldi. Şirket normal işlem gününü 15.96 dolar hisse fiyatıyla tamamladı ancak mesai sonrası işlemlerde fiyat zaman zaman 17 dolar'ın üzerine çıktı.

Ne olmuştu?

Trump Media & Technology Group, geçen yıl Truth Social'ı piyasaya sürmeyi planladığını duyurmuştu. Ancak Twitter'a göre daha muhafazakâr bir rakip olarak tasarlanan uygulama bir aydan fazla süren kullanıma sunma döneminde yaşanan büyük aksaklıklar, finansmanla ilgili endişeler ve DWAC ile ilgili bir dizi düzenleyici soruşturma da dâhil olmak üzere çok sayıda sorunla boğuştu. Trump'ın şirketi DWAC ile birleştikten sonra halka açılacak ancak bu hamle kısmen birleşme anlaşmasına yönelik ceza soruşturması nedeniyle ertelendi. Geçtiğimiz yıl DWAC ve Trump Media yöneticilerinin yasal olarak izin verilmesinden aylar önce bir birleşme anlaşmasına varmış olabileceklerine dair iddialar ortaya çıkmıştı.