14 Kasım 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2023 16:53 | Son Güncelleme: 03.07.2023 17:29

İngiltere'de araştırıldı: Stalklamak anksiyete ve depresyona yol açıyor

Araştırmalar sosyal medyada pasif olarak gezinmenin anksiyete ve depresyona yol açtığını ortaya koydu. The Independent'ın haberine göre bu durum aktif sosyal medya kullanıcılarına kıyasla stalk yapanlarda daha fazla ortaya çıkıyor
İngiltere'de araştırıldı: Stalklamak anksiyete ve depresyona yol açıyor

Sosyal medya genellikle olan bitenden haberdar olmak ve takip edilen kişilerin hayatlarına yaptıkları paylaşımlarla dahil olmak için kullanılıyor. Platformlarda aktif olarak paylaşım yapmak yerine başkalarının paylaşımlarını takip etmek için kullananlar ise küçümsenemeyecek kadar çok. Fakat yapılan yeni bir araştırmaya göre, sosyal medyayı diğer kullanıcıların içeriklerine göz atmak için kullananların anksiyete, depresyon ve stres yaşama olasılığı, daha aktif kullanıcılara göre daha yüksek.

Sosyal medyaya farklı katılım tarzları

Araştırmacılar, sosyal medyaya farklı katılım tarzlarının yalnızlık ve psikolojik sıkıntı duygularını nasıl etkilediğini anlamak için yaşları 18 ila 34 arasında değişen 288 kişiyle anket yaptı.

“Amacımız daha derinlere inmek”

Bournemouth Üniversitesi'nde (BU) gelişim psikolojisi alanında kıdemli öğretim görevlisi olan Dr. Constantina Panourgia "Ulusal İstatistik Ofisi'ne göre, en yüksek yalnızlık seviyeleri genç yetişkinlerde görülüyor. Sosyal medya bu genç grup için büyük önem taşıyor.

Bazıları sosyal medyadan övgüyle bahsederken, bazıları da onu şeytanlaştırıyor. Önceki çalışmalar belirli platformlara ya da internette geçirilen süreye daklıydı. Ancak bizim amacımız daha derinlere inmek ve hangi platformları kullandıklarına bakmaksızın insanların sosyal medyayla nasıl bir ilişki içinde olduklarını araştırmaktı" dedi.

Üç tür sosyal medya kullanımı var

Behaviour and Information Technology dergisinde yayınlanan çalışma için üç tür sosyal medya kullanımı incelendi. Bunlar pasif (yalnızca diğer kullanıcılar tarafından yayınlanan içeriğe göz atanlar), aktif sosyal olmayan (kendi içeriğini yayınlayan ancak diğer kullanıcılarla doğrudan etkileşime girmeyen kullanıcılar) ve aktif sosyal (kendi içeriğini yayınlayan ve diğer kullanıcıların gönderileriyle etkileşime giren kullanıcılar).

Daha yüksek anksiyete ve depresyon

Bulgular, artan pasif sosyal medya kullanımının daha yüksek anksiyete, depresyon ve stres seviyeleriyle bağlantılı olduğunu gösterirken, içerik oluşturma ve paylaşım yapmanın ancak çevrimiçi olarak başkalarıyla doğrudan etkileşime girmemenin (aktif sosyal olmayan) stres üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu gösterdi. BÜ'de öğrenciyken çalışmaya liderlik eden Zoe Taylor "Sosyal medyayı pasif olarak kullanan bireyler daha fazla yalnızlık hissi yaşama eğiliminde ve bu da daha sonra psikolojik sıkıntının artmasına neden olabilir" dedi.