29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 11.06.2023 13:41 | Son Güncelleme: 11.06.2023 14:18

WSJ köşe yazarı yazdı: Çocuklar için sosyal medya yaşı neden 16 olmalı?

Sosyal medya kullanımı çocukların sosyal gelişim sürecini etkileyen en önemli durumlardan biri. Birçok olumsuz içeriğe maruz kalan çocuklar travmalarla karşılaşabilir. Peki çocuklarda sosyal medya kullanım yaşı kaç olmalı? WSJ yazarı Julie Jargon kullanım yaşının neden 16 olması gerektiğini yazdı
WSJ köşe yazarı yazdı: Çocuklar için sosyal medya yaşı neden 16 olmalı?

Sosyal medya ebeveylerin çocuklarla ilgili yaşadıkları en büyük sorunlardan biri haline geldi. Çocukların yanlış içeriklere ve zorbalıklara maruz kalması ise bu sorunun önüne geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Sosyal medyanın ergen ruh sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bir araştırma yayınlayan Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Dairesi Başkanı Vivek Murthy 5 ve 6 yaşlarında iki çocuk babası. Wall Street Journal'ın köşe yazarı Julie Jargon'a konuşan Murthy "Erken ergenlik dönemi, beyin gelişiminin hassas bir aşamasında özellikle riskli bir dönemdir. Çocuklar akran baskısına, fikirlere ve kıyaslamaya çok daha açıktır" dedi.

Murthy ve doktorlar ile konuştuktan sonra Jargon çocuklar için sosyal medya yaşının 16 olduğunu düşündüğüne değiniyor. Murthy'nin çağın en önemli halk sağlığı sorunu olarak tanımladığı gençlerin ruh sağlığı krizi ile ilk gençlik yıllarında sosyal medya kullanımı arasında bağlantı kuran pek çok araştırma var.

Jargon kaleme aldığı yazısında "ABD'de 16 yaşından küçük çocukların motorlu taşıt kullanmaması gerektiğini söyleyen bilim aynı zamanda TikTok, Instagram ve Snapchat'ten de uzak durmaları gerektiğini söylüyor" dedi. Beynin dürtü kontrolü ve karar vermeden sorumlu prefrontal korteksi 25 yaşına kadar tam olarak gelişmez. Beynin ödül ve duygu merkezleri ise bundan çok daha önce, ergenlik döneminde harekete geçer. Bu uyumsuzluk, gençlerin risk almasının nedeni olarak görülebilir.

Bir yaş belirlemekte tereddüt ediliyor

Boston'daki Massachusetts General Hospital'da psikiyatrist olan Carl Marci “Bazı gençler diğerlerinden daha hızlı olgunlaşıyor ve 16 yaşından önce sosyal medyanın tuzaklarıyla başa çıkabilecek donanıma sahip olabiliyor. Ayrıca muhtemelen sosyal medyada olmaması gereken çok sayıda olgunlaşmamış 16 yaşında genç var” ifadelerini kullanıyor. Bu nedenle doktorlar ve yetkililer sosyal medyaya hazırlık için bir yaş belirlemekte tereddüt ediyor ancak bunun 13 olmadığı konusunda hemfikir. 

Tennessee'den Cumhuriyetçi ABD senatörü Marsha Blackburn, "Toplum olarak çocukların belli bir yaşa kadar yapmaması gereken şeyler olduğuna karar vermemizin nedenleri var. İnsanlar artık 13 yaşın sosyal medya için çok küçük olduğunun farkında" diyerek çocukların erken yaşta sosyal medyaya girmesi konusundaki tavrını ortaya koyuyor. Ayrıca sosyal medya şirketlerinin gençleri güvende tutmak için daha fazla güvenlik önlemi oluşturması gerektiğine değiniyor.

“Çocukların sadece bir çocukluğu var”

Bunların yanı sıra 16 yaşında olmak sosyal medyada tamamen özgür olmak anlamına da gelmiyor. Sonuçta ehliyeti yeni alan bir genç eğitimi ya da ehliyeti olmadan yola çıkarılmıyor. Amerikan Psikoloji Derneği geçen ay ergenlerin sosyal medya kullanımına ilişkin tavsiyelerde bulundu. Bu tavsiyeler arasında ebeveynlerin çocuklarıyla gördükleri içerikler hakkında sürekli konuşmaları ve çocukların sosyal medyayı uykularını ve fiziksel aktivitelerini engellememesi için belirli saatlerde sınırlandırmaları yer alıyor. Sosyal medyanın çocuklar için riskleri hakkında bilinenler göz önünde bulundurulursa sanal dünyaya girmek için acele edilmesine gerek yok. Murthy  bu konuyla ilgili olarak "Çocukların sadece bir çocukluğu var. Her yıl önemli" dedi.