ABD'li yonga üreticisi Intel, geçen yıl AB'nin ABD ve Asya'ya olan bağımlılığını azaltmak için Avrupa Komisyonu'nun finansman kurallarını ve sübvansiyonlarını hafifletmesinden faydalanmak amacıyla İrlanda ve Fransa'daki tesislerin yanı sıra Almanya'da da büyük bir yonga kompleksi inşa etmeyi planladığını duyurdu.
Şirketten yapılan açıklamada, Polonya'daki tesisin 2 bin işçi istihdam edeceği ve inşaat aşamasında ve tedarikçiler tarafından işe alım sırasında birkaç bin ek istihdam yaratacağı belirtildi.
Avrupa ülkeleri Intel için mücadele ediyor
Intel CEO'su Pat Gelsinger bir basın toplantısında, "Polonya bu önceliği almada bölgedeki diğer ülkelere göre biraz daha yüksek potansiyele sahip ve istekliydi" dedi. Birçok ülke Intel'in kendi bölgelerine yatırım yapmasını sağlamak için yarışıyor ve Intel'den taahhüt alan Almanya gibi bazı ülkeler, verebilecekleri sübvansiyon miktarı konusunda görüşmeler yapıyor.
Handelsblatt gazetesi Perşembe günü Alman hükümeti ile Intel'in daha önce üzerinde anlaşmaya varılan 6,8 milyar euro'dan 9,9 milyar euro'luk (10,83 milyar dolar) sübvansiyon için anlaşmaya yakın olduğunu kaydetti. Gelsinger bir röportajında "Biz sadaka istemiyoruz, yatırım için destek istiyoruz" dedi. Gelsinger, Alman hükümetinden ek sübvansiyon talep edilmesinin gerekçesini şu sözlerle açıkladı:
"İşçilik maliyetleri önemli ölçüde arttı, malzeme maliyetleri önemli ölçüde arttı, dolayısıyla birdenbire maliyet farkı başlangıçta tahmin ettiğimizden daha büyük oldu"
Intel'in CEO'su Scholz ile bir araya gelecek
Bir hükümet sözcüsü Berlin'de yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Pazartesi günü Gelsinger ile görüşeceğini söyledi. Gelsinger sübvansiyon miktarı konusunda ayrıntılı bilgi vermekten kaçındı, ancak bir anlaşmaya varmayı umduğunu söyledi. Gelsinger "Aradaki fark büyük. Bunları kapatırsak el sıkışırız ve ileriye gideriz" şeklinde konuştu.
Intel ilk etapta 6.5 milyar dolarlık yatırımla Almanya'da çip fabrikası kurmayı planlarken, yüksek enflasyonun neticesinde enerji ve inşaat maliyetlerinin arttığını tespit ederek yatırım için 10 milyar euro gerekeceğini, aradaki farkın ödenmesini talep etti. Almanya ise ek sübvansiyona ilk etapta sıcak bakmazken Intel'in bu konuda baskısı sürüyor.
Polonya tarafından Intel'e sunulan sübvansiyonun tutarı Cuma günkü duyuru sırasında kamuoyuna açıklanmadı. Tesisin tasarım ve planlamasına hemen başlanacak ve Avrupa Komisyonu'nun onayı beklenmeden inşaata başlanacak.
Polonya tarihindeki en büyük yatırım
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Intel'in fabrikasını "Polonya tarihindeki en büyük yatırım" olarak nitelendirdi. Ülkede 30 yıldır faaliyet gösteren ve 4 bin işçi istihdam eden şirket, Polonya'yı altyapısı ve mevcut yetenekleri nedeniyle seçtiğini ve tesisin Almanya'da planlanan fabrikasına ve İrlanda'daki tesisine yakın olduğunu belirtti.
Tesisin 2027 yılına kadar faaliyete geçmesi bekleniyor.
Nvidia, AMD ve Samsung ile kıyasıya mücadele
Gelsinger yönetimindeki Intel, çip üretimindeki hakimiyetini yeniden tesis etmek ve rakipleri AMD, Nvidia ve Samsung ile daha iyi rekabet edebilmek için üç kıtada fabrikalar kurmak üzere milyarlarca dolar yatırım yapıyor. Almanya ve Polonya bu plan çerçevesinde Intel'in odağında.