25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.09.2022 22:22 | Son Güncelleme: 13.09.2022 22:53

James Webb Uzay Teleskobu Orion Nebulası'nın nefes kesen görüntülerini ortaya çıkardı

James Webb Uzay Teleskobu, 1.600 ışık yılı uzaklığında olan Orion Nebulası'nın görüntülerini ortaya çıkardı. Astrofizikçi Els Peeters, "Bu yeni gözlemler, büyük kütleli yıldızların doğdukları gaz ve toz bulutunu nasıl dönüştürdüklerini daha iyi anlamamızı sağlıyor" dedi
James Webb Uzay Teleskobu Orion Nebulası'nın nefes kesen görüntülerini ortaya çıkardı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), James Webb Uzay Teleskobu Orion Nebulası'na ait nefes kesen görüntüleri, gezegen sisteminin nasıl oluştuğuna dair karmaşık detayları ortaya çıkardı. CNN'de yer alan habere göre, James Webb Uzay Teleskobu'nun yakaladığı görüntüler güneş sisteminin 4,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önce oluştuğu ortama benzer bir görüntü ortaya çıktı. 

Western Üniversitesi astrofizikçisi Els Peeters, Orion Nebulası'na gözlemlemenin uzay bilimcilerinin Samanyolu'nun gezegensel evriminin ilk milyon yılında neler olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını söyledi. 

Görüntüler karşısında şaşkına döndüklerini söyleyen Peeters, verileri almak için 5 yıldan fazla süredir beklediklerini ifade etti. Astrofizikçi Peeters, "Bu yeni gözlemler, büyük kütleli yıldızların doğdukları gaz ve toz bulutunu nasıl dönüştürdüklerini daha iyi anlamamızı sağlıyor" dedi. 

"Orion'u gözlemlemek zordu ama Webb inanılmazdı"

Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) araştırmacısı bilim insanı Olivier Berné ise
"Orion Bulutsusu'nu gözlemlemek zordu çünkü Webb'in benzeri görülmemiş hassas enstrümanları için çok parlaktı. Ancak Webb inanılmazdı, Webb kızılötesi gökyüzündeki en parlak kaynaklardan bazıları olan Jüpiter ve Orion'un yanı sıra uzak ve sönük galaksileri de gözlemleyebilir dedi.

1.600 ışık yılı uzaklığında

Gökyüzündeki en parlak yayılmış bulutsu ve 1.600 ışık yılı uzaklığında olan Orion Nebulası, büyük miktarda yıldız tozu tarafından gizleniyor; bu da James Webb Uzay Teleskobu gibi araçlarla içeride neler olup bittiğini incelemeyi imkansız hale getiriyor. Ancak James Webb, kozmosun kızılötesi ışığını tespit ederek, gözlemcilerin bu toz katmanlarını görmelerini sağladı, Orion Nebulası'nın derinliklerinde meydana gelen eylemi ortaya çıkardı.