21 Aralık 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.08.2022 18:01 | Son Güncelleme: 22.08.2022 18:10

NASA'nın James Webb teleskobu Jüpiter'in şaşırtıcı yeni fotoğraflarını yayınladı

NASA James Webb Uzay Teleskobu'nun, Temmuz ayında çektiği Jüpiter görüntülerinin birleştirilerek oluşturulan fotoğrafları paylaştı
NASA'nın James Webb teleskobu Jüpiter'in şaşırtıcı yeni fotoğraflarını yayınladı

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter'in ilginç yeni fotoğraflarını paylaştı. Dünya’nın yakın çevresinin ayrıntılarla görüldüğü fotoğraflar bilim insanlarının, gezegende neler olduğu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına da yardımcı oluyor. 

Teleskopun yakın kızılötesi kamerasından (NIRCam) alınan görüntüde, uçsuz bucaksız fırtınalar, dönen rüzgarlar ve kutup ışıkları görülebiliyor. Bu kamera, gezegenin ayrıntılarını gösterebilen üç kızılötesi filtreye sahip. Ancak bu görüntülerinin görebildiğimiz ışıkla eşleştirilmesi gerektiği ve görüntüdeki mavinin daha kısa dalga boyları olduğu anlamına gelir. Yeni yayınlanan görüntüler aslında Jüpiter'in Temmuz ayındaki görüntülerinin bir araya getirilmesiyle elde edildi.  

Birleştirme sürecinde Jüpiter'in kompozisyonunun belirli bölümlerinin parlamasına yardımcı olmak için çeşitli filtreler kullandı. Kuzey ve Güney Kutbu'ndaki, aurolar (kutup ışıkları) daha kırmızı bir filtreyle parlıyor, aynı alanların etrafındaki puslar  sarı ve yeşil bir sisle aydınlatıldı ve mavi bir filtre, ana buluttan yansıyan ışığı göstermeye yardımcı oldu.

Görüntünün kendisinde parlak beyaz olmasına rağmen Büyük Kırmızı Nokta'da görülebilir. Bunun nedeni, ondan ve diğer bulutlardan yansıyan büyük miktarda ışık. Büyük Kırmızı Leke, Jüpiter'de yer alan antisiklonik bir fırtınadır. Gezegenin ekvatorunun 22 derece güneyinde bulunur ve en az 340 yıldır sürdüğü tahmin edilmektedir. Yeryüzü teleskoplarından görülebilecek kadar büyük olan fırtına, ilk olarak 1664 yılında Robert Hooke tarafından gözlemlenmiştir.