NASA'ya göre, James Webb Uzay Teleskobu ile kaydedilen toz fırtınası, Dünya'ya yaklaşık 40 ışık yılı mesafede olan ve Güneş Sistemi'nin dışındaki VHS 1256b olarak bilinen bir ötegezegende bulunuyor. Uzay teleskobu tarafından tespit edilen fırtınanın, Dünya'daki kurak bir bölgede karşılaşılan ve silikatlardan oluşan örneklerin aksine daha çok kaya parçacıklarından meydana gelen bir sis kümesi olduğu belirtiliyor.
Canta la arena…
— NASA en español (@NASA_es) March 22, 2023
Entre otras moléculas, @NASAWebb detectó granos de polvo de silicato en la atmósfera del planeta remoto VHS 1256 b. Los granos más grandes podrían ser como pequeñas partículas de arena muy calientes: https://t.co/SGi8Lae7RW pic.twitter.com/fWwayhTo2A
James Webb'den elde edilen bilgileri inceleyen Arizona Üniversitesi'nden uzman ekip, bulgularda, olağanüstü netlikte su, metan gazı ve karbonmonoksit gözlemlendiğini ve bunun dışında karbondioksit varlığına işaret eden kanıtların da tespit edildiğini kaydetti.
"Böylesi ilk defa görüntülendi"
Santa Cruz California Üniversitesi'nden Andrew Skemer, gözleme ilişkin, "Hiçbir teleskop, tek bir hedef için aynı anda bu kadar çok bilgiye erişememişti. Ötegezegenin dinamik bulut ve hava sistemlerini detaylandıran Webb Teleskobu'ndan tek bir görüntüde çok sayıda molekül görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"Sonsuz gibi görünen bir potansiyele sahibiz"
Gelecek aylarda gözlem hakkında öğrenilecek çok daha fazla bilgi olduğunun altını çizen İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nden Beth Biller de "Sadece birkaç saatlik gözlemle ek keşifler yapmak için sonsuz gibi görünen bir potansiyele sahibiz" ifadesini kullanarak gözlemin önemine dikkat çekti.