26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.10.2022 10:31 | Son Güncelleme: 21.10.2022 14:46

James Webb Uzay Teleskobu yeni bir galaksi kümesi keşfetti

Gökbilimciler, gaz ve diğer malzemelerle beslenen kütleli bir kara delik olan nadir kırmızı kuasar etrafında birleşen bir galaksi kümesi keşfettiler. Araştırmacılar bu bulgunu erken galaksilerin nasıl birleşerek bugün gördüğümüz evreni oluşturduğunu gözlemleme fırsatı sunduğunu belirtiyor
James Webb Uzay Teleskobu yeni bir galaksi kümesi keşfetti

Uluslararası bir bilim ekibi gaz ve diğer malzemelerle beslenen büyük kütleli bir nadir kuasar etrafında birleşen galaksi keşfettiler. Bu şaşırtıcı keşif, James Webb Uzay Teleskobu'nu (JWST) kullanarak yapıldı. Bu bulgu, erken galaksilerin nasıl birleşerek bugün gördüğümüz evreni oluşturduğunu gözlemleme fırsatı sunuyor. SDSS J165202.64+172852.3 olarak bilinen parlak ve son derece kırmızı olan kuasar, yaklaşık 11,5 milyar yaşında. Kuasarı oluşum halindeki bir kara delik olarak tanımlayan araştırmacılara göre, bu kadar muazzam bir uzaklıktan şimdiye kadar görülen en güçlülerinden biri. 

Solda, SDSS J165202.64+172852.3 kuasarı görünüyor. Sağdaki ve alttaki görüntüler James Webb Uzay Teleskobu'nun çoklu dalga boylarındaki yeni gözlemlerini sunuyor. Bu görüntüler merkezi kuasarın etrafında yeni gözlemlenen bir galaksi kümesi içindeki gazın dağılımını ve hareketlerini gösteriyor.
Fotoğraf: NASA, ESA, CSA, STScI / D. Wylezalek (Heidelberg Üniv.) /A. Vayner / N. Zakamska (Johns Hopkins Üniv.) / Q-3D Ekibi

 Zamanla farklı bir şeye dönüşecek

Araştırmanın eş yazarı ve Maryland'deki Johns Hopkins Üniversitesi'nde astrofizikçi olan Andrey Vayner yaptığı açıklamada "Bu sistemlerde dramatik bir şeyin gerçekleşmek üzere olduğunu düşünüyoruz. Birkaç milyar yıl içinde dönüşecek ve tamamen farklı görünecek" dedi.

Kuasarın etrafında birden fazla galaksi yer alıyor

Hubble Uzay Teleskobu ve Hawaii'deki Gemini-North teleskobu kullanılarak uzayın bu bölgesinde yapılan daha önceki gözlemler kuasarı ortaya çıkarmış ve geçiş evresindeki bir galaksiye işaret etmişti. Ancak JWST ile yapılan daha ileri gözlemler kuasarın etrafında bir değil en az üç galaksinin döndüğünü ortaya çıkardı. 

Johns Hopkins astrofizikçisi ve baş araştırmacı Nadia L. Zakamska aynı açıklamada önceki görüntülerde, galaksinin birleşme yolunda diğer galaksilerle etkileşime girdiğine dair ipuçları gördüğümüzü düşündük çünkü bu süreçte şekilleri bozuluyor. Ancak JWST verilerini aldıktan sonra, "Burada neye baktığımız hakkında hiçbir fikrim yok, tüm bu şeyler nedir!" dediklerini ve birkaç hafta boyunca sadece bu görüntülere bakıp durduklarını söylediler.

En yoğun galaksi oluşum alanı olabilir

Bölgenin JWST görüntüleri ayrıca üç galaksinin inanılmaz derecede hızlı hareket ettiğini göstererek muazzam bir kütlenin varlığına işaret ediyor ve bu da ekibin buranın evrenin erken dönemlerinde görülen en yoğun galaksi oluşum alanı olabileceğini düşünmesine yol açıyor.

 Ekipler sırları çözmek için çalışacak

Temmuz ayında Dünya'ya bilim görüntüleri göndermeye başlayan uzay teleskobunun bölgenin gözlemlerini bu kadar net bir şekilde üretmesi karşısında herkes şoke oldu. Uzmanlar bu nesnenin hakkındaki tüm anlayışları değiştireceğini söyledi. Ekip şimdi bu beklenmedik galaksi kümesinin gözlemini takip ederek evrenin erken dönemlerinde bu kadar yoğun galaksi gruplarının nasıl oluştuğunu ve bu sürecin gizlenen kütleli kara deliklerden nasıl etkilendiğinin sırlarını çözmeye çalışacak.

Zakamska "Burada çok fazla şey oluyor, bu yüzden ilk olarak gerçekten en büyük sürprizin ne olduğunu vurguladık. Buradaki her leke, bu anne galaksiyle birleşen bir bebek galaksidir ve renkler farklı hızlardır. Her şey son derece karmaşık bir şekilde hareket ediyor. Artık hareketleri çözmeye başlayabiliriz" dedi.