04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.12.2022 14:15 | Son Güncelleme: 03.12.2022 14:26

Kertenkelelerin düşünülenden 35 milyon yıl önce yaşadığı ortaya çıktı

İngiltere'de bulunan bir fosil kertenkelelerin varlığının düşünülenden 35 milyon yıl önceye dayandığını ortaya çıkardı. Bulgular kertenkelelerin ve yılanların kökenine ilişkin tüm tahminlerin tekrar hesaplanmasına neden olacak
Kertenkelelerin düşünülenden 35 milyon yıl önce yaşadığı ortaya çıktı

BBC'nin haberine göre, İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nin yaptığı keşifte, Ulusal Tarih Müzesi'nin deposunda 1950'lerden bu yana bulunan bir sürüngenin kalıntıları, bilgisayarlı tomografiyle incelendi ve üç boyutlu hali canlandırıldı. Yapılan inceleme sonucunda, türü bilinmeyen sürüngenin modern kertenkelelerle yakından bağlantılı olabileceği ve kökeninin düşünülenden 35 milyon yıl daha önceye dayanıyor olabileceği ortaya konuldu.

"240 milyon yıl önceye ait"

Araştırmayı yürüten Dr. David Whiteside, "İncelenen fosil, 240 milyon yıl önce Squamatlar'dan ayrılan Rhynchocephalia grubundaki tek hayatta kalan Yeni Zelanda tuatara'nın yakın bir akrabası olan yaygın bir sürüngendi" dedi.

"Son yılların en önemli keşfi"

"Fosili ve üç boyutlu halini incelemeye devam ettikçe günümüzdeki kertenkelelerle daha yakından bağlantılı olduğuna ikna olmaya başladık" ifadelerini kullanan Whiteside, bu fosilin çok özel olduğunu ve "son yıllarda yapılan en önemli keşif olabileceğini" vurguladı.

Araştırmacılar, fosilin keskin dişlerine atıfta bulunarak yaptıkları keşfe "küçük kasap" anlamına gelen Cryptovaranoides microlanius adını verdi.

Tüm varsayımları değiştirecek

Kertenkelelerin kökeninin, geç Orta Jura (Jurassic) dönemine uzandığı düşünülürken yeni araştırmayla bu canlıların Geç Triyas (Triassic) döneminde (237-201 milyon yıl önce) yaşamış olabileceği tespit edildi.

İncelenen fosilin, Squamata olarak adlandırılan kertenkelelerin ve yılanların kökenine ilişkin tüm tahminleri ve evrim hızları hakkındaki varsayımları etkilediği belirtiliyor.

 

 

Kaynak: AA