WhatsApp'ın sahibi Meta, Brezilya'daki WhatsApp kullanıcılarının artık uygulama içinden mal ve hizmetler için küçük işletmelere resmi olarak ödeme yapabileceğini duyurdu. İşletmelere ödeme özelliği şu anda az sayıda işletme için mevcut, ancak önümüzdeki aylarda daha yaygın bir şekilde kullanıma sunulacak ve müşterilerin Mastercard veya Visa kredi, banka veya ön ödemeli kartlarını kullanarak "bir web sitesine gitmek, başka bir uygulama açmak veya şahsen ödeme yapmak zorunda kalmadan" alışveriş yapmalarına olanak tanıyacak.
WhatsApp ödeme hizmetlerinin Brezilya'da kullanıma sunulması zorlu bir sürece dayanıyor. Mesajlaşma uygulamasının hem eşler arası para transferi hem de işletme sahiplerine ödeme hizmetlerini birlikte sunmaya çalışması mevcut süreci karmaşık bir hale getirdi. Eşler arası ödeme tarafında, WhatsApp ilk olarak 2020 yılında ödeme özelliğini başlatmış, ancak günler sonra rekabet endişeleri nedeniyle ülkenin merkez bankası tarafından hizmet askıya alınmıştı. Ancak eşler arası ödemeler nihayet bir yıl sonra geri döndü.
A feature Brazilians have been waiting for 🥁 Now when you buy from a small business in Brazil, you can pay on @WhatsApp without ever leaving your chat 💬 pic.twitter.com/gxgz9ALN0I
— WhatsApp Business (@whatsappbiz) April 11, 2023
TechCrunch, işletmelerin daha önce üçüncü taraf ödeme hizmetlerini kullanarak WhatsApp üzerinden ödeme kabul edebildiğini, ancak şimdi mesajlaşma hizmetinin doğrudan ödeme işlevi sunduğunu kaydetti.
WhatsApp'ın ödeme yöntemini hayata geçirmesi sayesinde kullanıcılar sohbet ekranlarından ayrılmadan uygulama içinde ödeme yapma şansı bulacak, alışveriş yapabilecek
Uygulamanın bu gibi finansal hizmetleri sunması WhatsApp'ı rakiplerinden ayrıştıran önemli bir faktör oldu. Sadece bir mesajlaşma uygulaması olmasının ötesinde işletmelerle etkileşim daha da artarken kullanıcılar arkadaşları ve aileleriyle iletişim kurmanın daha gelişmiş bir yoluna sahip oldu. WhatsApp'ın sunduğu bu özellik, Çin'de yaygın olarak kullanılan Tencent'in WeChat uygulamasıyla da fazlasıyla benzerlik taşıyor.
WhatsApp benzer ödeme özelliklerini diğer büyük pazarı olan Hindistan'da da kullanıma sundu. TechCrunch, WhatsApp'ın geçen yıl Nisan ayı itibariyle 100 milyon kullanıcıya ödeme hizmeti sunmak için hükümet onayı aldığını da not düştü.