26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2023 20:43 | Son Güncelleme: 05.04.2023 20:51

Meta, görüntülerdeki öğeleri tanımlayabilen yapay zeka modelini yayınladı

Metaverse çalışmalarından umduğunu bulamayan Meta yapay zeka çalışmalarına ise hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda şirket, bir görüntünün içinden tek tek nesneleri seçebilen bir yapay zeka modeli geliştirdi
Meta, görüntülerdeki öğeleri tanımlayabilen yapay zeka modelini yayınladı

Meta konuyla ilgili yaptığı açıklamada Segment Anything Model (SAM) adını verdiği yeni teknolojisi sayesinde görüntü ve videolardaki nesneleri tanımlayabildiğini söyledi. SAM kullanılarak, nesneler üzerlerine tıklanarak veya metin komutları yazılarak seçilebiliyor. Örneğin fotoğraf özelinde arama yaparken 'kedi' yazdığınızda fotoğrafta yer alan tüm kediler fotoğraftan ayrıştırılıyor ve kompleks yapıdaki fotoğraflarda da yapay zeka işini iyi yapıyor.  

Yapay zeka savaşları kızışıyor

Büyük teknoloji şirketleri uzun bir süredir yapay zeka alanında savaş veriyor. Microsoft destekli OpenAI'nin ChatGPT sohbet robotunun ortaya çıkmasıyla bu yarışın daha da kızıştığı görülüyor.  

Reuters'ın haberine göre Meta da bu alanda çalışmalarına devam ediyor. Şirketin kurucusu Mark Zuckerberg, bu tür üretken yapay zeka teknolojilerinin Meta'nın uygulamalarına dahil etmenin bu yılın önceliği olduğunu söyledi.

Meta halihazırda SAM'e benzer bir teknolojiyi fotoğraf etiketleme, yasaklı içerikleri denetleme ve Facebook ve Instagram kullanıcılarına hangi paylaşımların önerileceğini belirleme gibi faaliyetler için zaten bir süredir kullanıyor. Şirket, SAM'in piyasaya sürülmesinin bu tür teknolojilere erişimi genişleteceğini söyledi.