26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 23.03.2022 11:21

Metaverse tez sevildi, çabuk bıktırdı

Metaverse tez sevildi, çabuk bıktırdı

Son zamanlarda etrafınızda NFT ve metaverse kelimelerini biraz daha az duyuyorsanız yalnız değilsiniz. Forbes yazarı Paul Tassi güncel yazısında tam olarak bu konuya parmak basıyor.  

Google arama trendlerini analiz eden yazıya göre bu konseptler hızlı bir başlangıç sonrası ani bir düşüş içinde. 

Oyun sektöründeki yayıncılar NFT’den bahsettikten sonra sürekli linç yediler. Neticede buna değinmekten kaçınmaya başladılar. Artık piyasanın dışında kalan blockchain bazlı oyunlara yoğunlaşmış durumdalar. Metaverse kelimesi ise kısa zamanda o kadar tekrarlandı ki anlam erozyonuna uğradı. 

Çıkışta büyük ilgi

Metaverse’e duyulan ilgi, Facebook ismini Meta’ya çevirip dijital gelecek hakkında müjdeler yağdırdıktan sonra tavan yaptı. Ancak ne Facebook ne de başka bir blockchain rakibi metaverse hakkında tutarlı bir vizyon ortaya koymayı başarabildi. Metaverse’e komşu sayılabilecek Fortnite gibi oyunlar bu tanımlamayla uzaktan yakından ilgilenmedi.  

Öte yandan NFT’ler ocak ayının sonunda zirve yaptı. O zamandan beri istikrarlı bir düşüş içinde olması, bunun sebebinin Rusya’nın görece yeni başlattığı savaş olmadığını kanıtlar nitelikte. 

Kriptolar popüler

Ancak bu durum bütün sektör için geçerli değil. Kripto, Ethereum ve Bitcoin gibi kelimeler geçen ilkbahar popülerleştikten sonra istikrarlı bir seviyede kaldı. 

Blockchain ve türettikleri kaybolmayacak ancak NFT’nin kaçınılmaz gelecek olduğu ve metaverse’ün web 2.0 olduğu iddialarının içi boş kaldı. Bu kavramların gelecekte farklı isimler ve pazarlama teknikleri ile geri gelmesi olası ancak şu anda düşüşteler. Durum böyle giderse, ellerinde işlemeyen bir piyasanın NFT’leri olanların ne yapacağını izlemek ilginç olacak.