19 Mart 2024, Salı
Haber Giriş: 04.10.2022 14:58 | Son Güncelleme: 04.10.2022 15:14

 NASA son ayların en güçlü güneş patlamasını tespit etti

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) Güneş üzerindeki son aylarda görülen en kuvvetli patlamayı tespit etti. Uzmanlar, Güneş'teki patlamanın Dünya'yı etkileyebileceği yönünde uyarıda bulundu
 NASA son ayların en güçlü güneş patlamasını tespit etti

NASA'daki Güneş Dinamikleri Gözlemevi ve Güneş'teki değişiklikleri gözlemleyen diğer bilim insanları, yıldızımız üzerinde 10 Mayıs'tan bu yana görülen en güçlü patlamanın geçtiğimiz pazar günü gerçekleştiğini açıkladı. Güneş patlamasının zayıftan güçlüye doğru C, M ve X şeklindeki sıralamada X1 şiddetinde olduğunu belirten bilim insanları, şimdiye kadar tespit edilen en güçlü patlamanın ise 2003 yılında tespit edilen X28 şiddetinde yaşandığını kaydetti.


Güneş patlamaları, enerji parçacıklarının yüzeydeki lekelerden dışarıya doğru patlamaları olarak tanımlanıyor. Söz konusu patlamalar, ışık hızında hareket ederek Dünya'ya on dakikadan daha kısa sürede ulaşıyor. Neyse ki Dünya'nın manyetosferi güneş patlamasından yayılan radyasyonun büyük bir kısmını dünya yüzeyine ulaşmadan saptırıyor.

Ancak söz konusu radyasyon dalgalarının Dünya'ya yaklaştığı kısmında GPS gibi navigasyon sistemlerinin de dahil olduğu radyo ve uydu iletişimini kısmen bozabiliyor. Bazı aşırı durumlarda ise güneş patlaması, radyasyon dalgalarına eşlik eden koronal kütle ejeksiyonları (CME'ler) adı verilen yüklü plazma patlamaları nedeniyle Dünya'daki elektrik şebekesi ve elektrikli ekipmanlara zarar verebiliyor.

'Jeomanyetik bir fırtınaya neden olabilir'

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen M düzeyindeki patlamalarla birlikte çok miktarda koronal kütle ejeksiyonlarının salındığı belirtildi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi'ne göre, bugün gezegene ulaşması beklenen dalgalar Dünya üzerinde jeomanyetik bir fırtınaya neden olabilir. Olaya ilişkin yapılan haberlerde bu durumun uzayda görev yapan astronot ve mekikleri etkileyebileceği uyarısında bulunulurken, radyasyon dalgalarının meydana getirdiği renk şöleni Kuzey Işıkları'nda ise gözle görülebilir bir farklılık yaratabileceği belirtildi.

Kaynaklar: NASA Blogs Home - Sputnik