28 Mart 2024, Perşembe
Haber Giriş: 29.08.2022 15:47 | Son Güncelleme: 29.08.2022 16:49

NASA'nın Artemis 1 roketinin fırlatılması motor sorunu nedeniyle ertelendi

NASA, merakla beklenen Artemis I görevini iptal etmek zorunda kaldı. Yapılan açıklamada arızalar incelendikten sonra cuma günü bir fırlatma denemesi daha yapılacağı duyuruldu
NASA'nın Artemis 1 roketinin fırlatılması motor sorunu nedeniyle ertelendi

ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) Artemis I Ay programı kapsamında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden bugün fırlatılması planlanan mega rokette fırlatma öncesi aksaklıklar meydana geldi. Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) adı verilen mega roketin çekirdek kısmında bir çatlak meydana gelmiş olabileceğinden ve bunun yakıt alımını aksatabileceğinden şüphelenen mühendisler, rokette incelemelerde bulundu. 

İncelemeler nedeniyle, 4 saat sürmesi beklenen yakıt doldurma işleminde yarım saate yakın duraksama yaşandı. Roketin çekirdek kısmının dışında buz oluşumu olduğunu gözlemleyen mühendisler, sorunun ciddi olmadığını bildirdi.

Öte yandan, uçuşa engel olabilecek farklı arıza durumlarına ilişkin kontrollerin ve roketin 4 motorunda uçuş için gerekli eşit sıcaklığın sağlanması için çalışmaların sürdüğü aktarıldı.

Yeniden denenecek

NASA, sızıntı hakkında veri toplayacak. Verilere  bağlı olarak 2 Eylül Cuma günü başka bir fırlatma girişiminde bulunulması bekleniyor. Bu saatlerde fırlatma işleminin gerçekleşememesi halinde bir sonraki deneme için 2 ve 5 Eylül tarihleri belirlenmişti.

NASA'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Ekipler motor sızıntısı ilgili bir sorun üzerinde çalışırken #Artemis I'in fırlatılması bugün gerçekleşmiyor. Ekipler veri toplamaya devam edecek ve bir sonraki başlatma girişiminin zamanlaması hakkında sizi bilgilendireceğiz" denildi.

Artemis projesi

NASA, Artemis programıyla, 1960'lar ile 1970'lerde hayata geçirdiği Apollo Projesi ile yakaladığı başarıyı bir kez daha elde etmeyi amaçlıyor.

Artemis I adlı deneme uçuşuyla, astronotları taşımaya hazır olup olmadığını anlamak için dünyanın en güçlü uzay mekiği olduğu söylenen SLS-Orion uzay aracının, test edilmesi hedefleniyor. SLS'nin, NASA'nın Apollo Projesi sırasında uçurduğu Satürn V roketlerinden bu yana inşa ettiği en büyük yeni dikey fırlatma sistemini temsil ettiği belirtiliyor.

SLS-Orion uzay aracının tasarımı, inşası, testleri ve zemin tesisleri dahil olmak üzere şimdiye kadar NASA'ya en az 37 milyar dolara mal olduğu ifade ediliyor. Yunan mitolojisinde Apollo'nun ikiz kız kardeşi Artemis'den ismini alan programla NASA, en erken 2025 yılında astronotları yeniden Ay'a ulaştırmayı, Mars'a insan göndermeyi amaçlayan daha iddialı uzay yolculuklarına giden yolda bir sıçrama tahtası görevi görerek, uzun vadeli bir Ay kolonisi kurmayı hedefliyor.