29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.12.2022 11:52 | Son Güncelleme: 11.12.2022 12:13

NASA'nın uzay aracı Orion bugün Dünya'ya dönüyor

NASA'nın Ay'ya gönderdiği Orion kapsülü üç haftalık yolculuğunu tamamlayıp bugün dünyaya dönüyor. Uzay aracı Baja California Yarımadası açıklarına TSİ 20.40'ta iniş yapacak
NASA'nın uzay aracı Orion bugün Dünya'ya dönüyor

Geçtiğimiz hafta sonu Ay’ın etrafında gerçekleştirdiği başarılı dönüşten sonra Orion’ın 3 hafta süren uzay yolculuğu bugün sona eriyor. Meksika’nın kuzeybatısında yer alan Baja California Yarımadası açıklarına yerel saatle 9:40’ta (TSİ 20:40) paraşütle iniş gerçekleştirmesi beklenen Orion’ın kurtarma çalışmalarından ise Amerikan donanmasının USS Portland’ı sorumlu. 

Sonraki uçuş mürettebatla yapılacak

NASA’nın Ay’a dönüş amaçlı başlattığı Artemis programı kapsamında gerçekleştirdiği bu insansız deneme uçuşu şimdiye kadar herhangi bir aksaklıkla karşılaşmadı ancak asıl imtihanını Dünya’nın atmosferine girerken yaşaması bekleniyor. Dünya’nın atmosferine ilk girişi esnasında kapsülün hızının saatte 40,000 kilometreye kadar çıkacağı, gövdesinin 3,000 dereceye kadar ısınacağı düşünülüyor. Eğer kapsülün gövdesi bu aşırı şartlara dayanabilirse sonraki test uçuşu mürettebatla yapılacak. 

En son Ay’a ayak bastığı Apollo 17 görevinin 50. yıl dönümünü de bugün kutlayan NASA, mürettebatlı test uçuşlarında bir aksilik çıkmazsa 2025 yılının son çeyreğinde Ay’ın yüzeyine astronotlarını indirmek istiyor.

16 Kasım'da fırlatıldı

Artemis 1 görevi çıkan arızalar, kasırgalar gibi sebeplerle birkaç kez ertelendi. Ancak 16 Kasım'da başarıyla fırlatıldı. Bu ilk görevde küp uydular olarak bilinen 10 bilimsel yük konuşlandırılacak ve Orion ayın yörüngesine yerleştirilecek. 2024'ten önce gerçekleşmeyecek fakat Artemis 2'nin aya yolculuğu planlanacak. Bundan sonra Artemis 3, 2025 yılında astronotları Ay'a geri göndermeyi ve Artemis programının Ay'da kalıcı bir insan varlığı için çalışmaya başlama hedefinin bir parçası olarak onları Ay'ın güney kutbunun yakınına yerleştirmeyi planlıyor.