18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2023 09:56 | Son Güncelleme: 17.07.2023 10:03

Ruslar uyardı: Güneş patlamaları kısa dalga iletişimini etkileyecek

Rus bilim insanları pazar günü güneşte 3 patlamanın meydana geldiğini, bugün beklenen yeni patlamaların ise kısa dalga iletişimini (radyo yayınları) etkileyebileceğini duyurdu
Ruslar uyardı: Güneş patlamaları kısa dalga iletişimini etkileyecek

Pazar günü güneşte tespit edilen patlamalar bilim insanlarını harekete geçirdi. Reuters'in haberine göre; Moskova'daki Fedorov Uygulamalı Jeofizik Enstitüsü, dün üç güneş patlaması gözlemlendiğini, bunlardan birinin 14 dakika sürdüğünü ve radyo iletişiminde kesinti yaşandığı duyurdu.

Enstitüden yapılan açıklamada, X sınıfı patlamaların güneş sistemindeki en büyük patlamalar olduğu ve uzun süreli radyasyon fırtınaları yaratabileceğini dikkat çekildi. Proton patlamalarının, ağırlıklı olarak protondan oluşan solar enerji parçacıklarının meydana getirdiği bir fırtına olduğu bilgisi verildi.

Daha fazla bilgi

Güneş patlamaları, güneşin içindeki ve etrafındaki güçlü manyetik alanlar yeniden birleştiğinde meydana gelir. NASA'ya göre bu patlamalar Dünya'nın manyetik alanını etkileyerek uydulara ve iletişim ekipmanlarına zarar verebilir. 2022 yılında, güneşten gelen büyük bir radyasyon patlamasıyla tetiklenen bir jeomanyetik fırtına, o zamanlar yeni fırlatılmış olan 40 SpaceX uydusunu devre dışı bırakmıştı.