14 Mayıs 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.12.2022 15:27 | Son Güncelleme: 14.12.2022 15:38

Sadece dişi civciv çıkan yumurta geliştirildi

Erkek civcivlerin doğar doğmaz katledilmesi son buluyor. Bilim insanları genetik modifikasyonla sadece dişi civciv çıkan yumurtlar geliştirmeyi başardı. Patentin alınmasıyla resmileşecek araştırma milyarca hayvanın kurtarıcısı olabilir
Sadece dişi civciv çıkan yumurta geliştirildi

İsrailli bilim insanları genetik modifikasyonla sadece dişi civciv çıkan yumurta üretmeyi başardı. Sadece mavi ışık kullanılarak elde edilen yöntem onay alırsa, her sene milyarlarca erkek civcivin yumurtlamadıkları gerekçesiyle itlaf edilmesi son bulabilir.

Genetik iz taşımıyorlar

Ekip yaptığı paylaşımda araştırmanın son aşamalarında olduğunu, DNA’sı değiştirilen yumurtaların insan sağlığına herhangi bir zararı olmadığını söyledi. Bu yeni yöntemle üretilen dişi civcivler, yetişkinliğe ulaştıklarında üzerlerinde yapılmış olan genetik modifikasyondan herhangi bir iz taşımadığı gibi, yumurtladıkları yumurtalarda da genetik açıdan herhangi bir fark gözlemlenmiyor.

"Yumurta endüstrisinde devrim niteliğinde"

Golda tavuğu ismi verilen hayvanların üretiminin hem insanlar hem de milyarlarca hayvan için iyi haber olduğunu savunan araştırmanın başkanı Dr. Yuval Cinnamon: “Yumurta endüstrisinde devrim yapma ihtimaline sahip olan bu araştırmayı gerçekleştirdiğimiz için oldukça mutluyum” dedi. 

Tek farkı biraz mavi ışığa maruz kalmaları

Normal civciv üretimi sürecinden tek farkı kuluçka döneminde mavi ışığa maruz bırakılmaları olan DNA’sı değiştirilmiş Gouda yumurtaları, çok basit bir prensip üzerinden çalışıyor. Döllenen yumurtaların içindeki civciv embriyosunun cinsiyeti erkekse kuluçka başarısız olurken dişi embriyoların gelişimi normal şekilde devam ediyor. Yalnızca dişi civcivlerin yumurtadan çıktığı bu yöntem için Dr. Cinnamon “Hem çiftçiler hem de tüketicilerin eline geçecek yumurtalarda kesinlikle bir değişiklik olmayacak, tek fark yumurtaların maruz kaldığı mavi ışık” diyor. Ürettikleri teknolojinin patentine sahip olmak isteyen ekip, bu nedenle henüz araştırmayı bilim dünyasıyla paylaşmadı.

Erkek civcivler neden öldürülüyor?

Sadece Almanya'da her sene 45 milyondan fazla erkek civcivin doğar doğmaz öldürüldüğü tahmin ediliyor. Dişi civcivler, yumurta ve etleri için sağ tutulurken, erkek civcivler işe yaramadığı" için doğar doğmaz öğütme makinesinde parçalanıyor. Fransa bu yıl başında bu uygulamayı yasal olarak yasakladı.