18 Kasım 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.01.2023 11:25 | Son Güncelleme: 30.01.2023 13:25

Spotify stratejisini değiştiriyor: Podcast'lere değil reklamcılığa odaklanacak

450 milyondan fazla kişinin kullandığı müzik uygulaması Spotify, orijinal podcast'leri finanse etmek için milyarlarca dolar harcadıktan sonra reklam işine odaklanmaya karar verdi. Avantajlarına rağmen her yıl para kaybeden şirketin yeni stratejisi işe yarayacak mı?
Spotify stratejisini değiştiriyor: Podcast'lere değil reklamcılığa odaklanacak

Spotify dünyanın en büyük müzik hizmetine sahip. 450 milyondan fazla kişi kullanıyor ve neredeyse 200 milyon kişi uygulama için ödeme yapıyor. Spotify ses sektöründe Netflix'in video sektöründe sahip olduğundan çok daha büyük bir paya sahip ve en büyük rakibi YouTube teknik olarak ses sektöründe değil.

Bloomberg'te yer alan habere göre tüm bu avantajlara rağmen şirket yine de her yıl para kaybediyor. Müzik hakları sahiplerine şarkıları karşılığında satışlarınızın yaklaşık yüzde 70'ini ödediğinizde başka bir sonuç bekleyemezsiniz. Spotify kaçınılmaz olarak buna bir çözüm arıyordu. Bir şirket nasıl olur da ürününü seven bu kadar çok kullanıcıya sahip olur ve hiç para kazanamaz?

Podcast'ler para kaybettirdi

Spotify'ın ilk planı podcast yayıncılığına yatırım yaparak çeşitlendirmek oldu. Şirket, müziğe olan bağımlılığını azaltmak umuduyla bir podcast pazarı kurmak için milyarlarca dolar harcadı. Bu Spotify'a Wall Street'te zaman kazandırdı ama aynı zamanda çok paraya mal oldu. On milyonlarca insan artık Spotify'da podcast dinlerken, şirket geçen yılın ilk dokuz ayında 160 milyon euro kaybetti. Spotify şimdi stratejisini yeniden belirliyor. Şirket geçen hafta çalışanlarının yüzde altısını işten çıkardı ve podcast işinin mimarı Dawn Ostroff istifa etti.

Spotify bir süredir Kraliyet Ailesi ve Kim Kardashian gibi ünlülerle gösterişli anlaşmalar yapmak için çok para harca stratejiden uzaklaşıyor. Kısmen Netflix'in de CFO'su olan eski finans müdürü Barry McCarthy'den ilham alarak kendisini Netflix ile kıyaslıyordu. Spotify, abonelikleri artırmak için orijinal podcast'leri kullanacaktı.

Strateji değişikliğine gitmek zorunda kaldı

Spotify artık yeni orijinal podcast'ler yaratmanın neredeyse imkansız olduğunu fark etti. Bu sefer kendisini daha çok YouTube gibi düşünmeye başladı. Şirket hala orijinal şovları finanse edecek ancak stüdyo veya özel hak sahibi olmaktan ziyade her podcaster'ın kullandığı platform olmakla daha çok ilgileniyor. Şu anda neredeyse 5 milyon podcast yayınlıyor ve 50 milyon içerik oluşturucuya ulaşmak istediğini söylüyor.

YouTube'la ilgili şu da var: Geçen yıl neredeyse 30 milyar dolarlık reklam satışı gerçekleştirdi ve bunun yaklaşık yarısını içerik oluşturucularla paylaştı. Spotify yaklaşık 12 milyar dolar satış yaptı ve bunun büyük bir kısmı müzik sektörüne gitti. Bunun neredeyse hiçbiri podcast yayıncılarına gitmiyor.

Spotify bu dinamiği değiştirmek için çok çalışıyor. Ses için Google'ın AdSense veya AdWords'üne benzeyen bir reklam teknolojisi oluşturmak istiyor. Yani amacı en azından YouTube reklamcılığının bir versiyonunu elde etmek. Spotify, bir gün podcast'lerden milyarlarca dolar reklam almayı ve bu parayı müzik hakları sahipleriyle paylaşmamayı umuyor.