19 Nisan 2024, Cuma
Haber Giriş: 26.10.2022 10:35 | Son Güncelleme: 26.10.2022 10:45

Spotify abone sayısını yüzde 20 artırdı, gelecek yıl fiyatları da artıracak

Spotify üçüncü çeyrekte beklentileri aşarak abone sayısını yüzde 20 gelirlerini ise yüzde 22 artırdı. Şirketin CEO'su gelecek yıl fiyatların artabileceğini söyledi
Spotify abone sayısını yüzde 20 artırdı, gelecek yıl fiyatları da artıracak

Spotify Technology, son çeyrekte gelirlerinde ve abonelerinde beklenenden daha iyi bir artış yaşadığını açıkladı. Şirketin CEO’su Daniel Ek dün verdiği röportajda, abonelerin 2023'te fiyat artışları bekleyebileceğini söyledi. Spotify’ın premium paketi, ABD’de piyasaya ilk sürüldüğü 2011’den bu yana 9,99 dolara kadar yükseldi. Ek, Spotify'ın dünya çapındaki pazarlarda müşteri kaybetmeden fiyat artışları gerçekleştirdiğini söyledi. 

Spotify Türkiye'de Ağustos'ta yapılan son zamla bireysel abone paketi 20,99 TL'ye öğrenci paketi ise 10,49 TL'ye yükseldi.

Apple Inc. pazartesi günü müzik uygulamasındaki abonelik fiyatlarını ABD’De 1 dolar artırdı. Şirket, lisans maliyetlerinde bir artış olduğunu belirtti. Ek, “ABD'de aynı fiyatlandırma gücüne sahibiz” dedi ve Spotify'ın etiket ortaklarıyla her iki taraf için de avantajlı bir anlaşmaya varmayı hedefleyeceğini sözlerine ekledi.

Aktif kullanıcı sayısı 456 milyon

Üçüncü çeyrekte Spotify, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla 456 milyon aylık aktif kullanıcı bildirdi. Spotify'ın en kazançlı müşteri türü olan ücretli aboneler, promosyonlar ve ev planları sayesinde şirketin beklentilerini de aşarak yüzde 13 artışla 195 milyona ulaştı. Ancak Spotify hisseleri salı günü satış sonrası işlemlerde yaklaşık yüzde 6 düştü. 

Üçüncü çeyrek boyunca Spotify şirketin saf müzik hizmetinden daha çeşitli bir ses işine evrimindeki en son hamle olan sesli kitaplara yaptığı genişlemeyi tanıttı. Kullanıcılar artık bağımsız yazarlardan ve büyük yayıncılardan indirme başına ödemeyle 300 binden fazla kitaptan oluşan bir kataloğu satın alabilir ve dinleyebilir. 

Spotify, uygulamadaki podcast sayısının geçen çeyrekten bu çeyreğe 4,4 milyondan 4,7 milyona arttığını söyledi. Ayrıca şirket, şovları dinleyen kullanıcı sayısının bir yıl öncesine göre önemli bir miktarda da arttığını ekledi. 

Toplamda üçüncü çeyrekte gelir yüzde 22 artarak 3,04 milyar euro'ya ulaştı ve şirketin beklentilerinin üzerine çıktı. Dördüncü çeyrek için şirket, aylık 479 milyon aktif kullanıcı ve 202 milyon premium abone beklediğini söyledi.