06 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.10.2022 17:00 | Son Güncelleme: 26.10.2022 17:32

Tamamen elektrikli uçan taksi Dubai'de gökyüzüne çıktı

Çinli XPeng şirketi iki kişilik uçan taksisini Dubai'de başarıyla test ederek ulaşım geleceğinin önünü açtı. Bu araçların kısa yolculuk hareketliliğine ve sıkışık yollara çözüm olacağına inanılıyor
Instagram/xpeng_global
Instagram/xpeng_global

Geçmişte hayali bile kurulamayan uçan arabalar Dubai'de başarıyla test edildi. Daily Mail'in haberine göre lüks bir otomobille aynı fiyata mal olacak ve turistleri saatte 80 mil yani 130 kilometre hıza kadar şehirlerde gezdirebilecek XPeng X2 turistik gezilerin geleceği olabilir. XPeng şirketi'nin iddiasına göre uçan bir araba sadece birkaç yıl içinde turistleri saatte 80 mil hıza kadar şehirlerde gezdirebilir. Tamamen elektrikli XPeng X2'nin Big Ben'in yüksekliği olan yaklaşık 90 metreye kadar çıkabilmesi bekleniyor.

Tıbbi malzeme taşımak için ideal 

Maksimum 35 dakikalık uçuş süresi konusunda endişelenenler için, herhangi bir aksilik durumunda takılı bir paraşütü de var. Çinli XPeng firması bu aracın gezi ve tıbbi malzeme taşıma gibi kısa mesafeli şehir yolculukları için mükemmel olacağına inanıyor.

Lüks bir otomobil fiyatında olacak

Bentley ya da Rolls Royce gibi lüks bir otomobille aynı fiyata mal olması ve 2025 yılına kadar piyasaya çıkması bekleniyor. Şirketin başkanı Brian Gu, nihai hedefin varlıklı bireyler tarafından günlük ulaşım aracı olarak kullanılması olduğunu söyledi. Ancak, hala aşılması gereken bazı yasal engeller olduğundan, aracın şehir sınırlarından çıkmayacağı söyleniyor. 

Yapısı ve özellikleri nasıl?

X2, bir helikopter gibi, aracın dört köşesinde tekerleklerin olması gereken yerlerde iki pervane kullanarak dikey olarak havalanıyor ve iniyor. Her iki yanında yükselen iki kapısı bulunan yaklaşık 5 metre uzunluğundaki araç ortalama yarım ton ağırlığında ve her biri 100 kilonun biraz altında olan iki kişiyi taşıyabiliyor.

En yüksek hızı saatte 81 mil olan araç 35 dakikaya kadar uçabiliyor ve 975 metre yüksekliğe ulaşabiliyor. Gu, ilk uçuşun muhtemelen otonom olarak yapılması gerekeceğinden, sahiplerinin yalnızca bir sürücü ehliyetine ihtiyaç duymasının beklendiğini söyledi. Gu ayrıca "Eğer aracı kontrol etmek istiyorsanız, muhtemelen bazı sertifikalar almanız ve belli bir seviyede eğitim almanız gerekecek" dedi.

Acil servis için kullanılabilir

Aracın acil servisler tarafından kullanılıp kullanılamayacağı sorusuna ise "Bence bunların hepsi uçan bir araba ile üstesinden gelinebilecek senaryolar" yanıtını verdi. Ancak şirketin henüz belirli bir kullanıma odaklanmadığını ve bunun yerine tasarımlarını önce gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi.

Güvenlik önlemi için paraşüt var

Gu, test versiyonunun otomatik olarak açılacak aktif bir paraşüte sahip olduğunu, ancak gelecekteki modellerin daha fazla güvenlik önlemine sahip olacağını da sözlerine ekledi. Gu, şirketin aracı 2025 yılına kadar müşteriler için hazır hale getirmeyi hedeflediğini, ancak tüketicilerin uçan arabalar konusunda kendilerini rahat hissetmelerinin zaman alabileceğinin farkında olduklarını söyledi.

Gu "Yollarda ve dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde görüldüğünde, bunun pazarı hızla genişleteceğini düşünüyorum. Fakat en zor şeyin de insanları ikna etmek olduğunu düşünüyoruz" dedi. Şirketler ilk ticari başarıyı elde etmek için yarışırken  elektrikli dikey kalkış ve iniş (eVTOL) sektörüne milyarlarca dolar yatırım yapıldı.