27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.12.2022 10:00 | Son Güncelleme: 23.12.2022 10:07

Teknoloji devleri (Big Tech) Avrupa'daki ofislerinden vazgeçti

Teknoloji devleri işten çıkarmalarla başlayan kemer sıkma politikasını sıkılaştırmaya devam ediyor. Big Tech Avrupa'daki ofislerini kapatma kararı aldı
Teknoloji devleri (Big Tech) Avrupa'daki ofislerinden vazgeçti

Teknoloji devleri (Big Tech), değişen ekonominin, sektörün yıllardır süren hızlı büyümesini durma noktasına getirmesi nedeniyle Avrupa'daki merkezlerinin bir parçası olan ofislerden vazgeçiyor. Yakın kaynaklara göre, Google'ın ana şirketi Alphabet, Facebook'un ana şirketi Meta ve kurumsal yazılım devi Salesforce, Londra ve Dublin'deki kiralık ofis alanlarını terk etmek isteyen ABD'li teknoloji grupları arasında yer alıyor.

Uzaktan çalışma ofislerin değerini düşürdü

Bu hamleler, şirketlerin teknoloji hisselerindeki gerilemeye, işten çıkarmalar da dahil olmak üzere maliyet kesintileriyle karşılık vermesiyle ortaya çıktı. Geri çekilme, halihazırda 2008 mali krizinden bu yana en büyük zorlukla karşı karşıya olan ev sahipleri için yeni bir gerileme. Yükselen faiz oranları, giderek kötüleşen ekonomik görünüm ve artan evden çalışma oranları nedeniyle ofis değerleri düşüyor.

Emlak şirketi DeVono Cresa'da ofis sahiplerine danışmanlık yapan Chris Lewis, "Bu büyük teknoloji ofislerinden herhangi birini dolaştığınızda, çok cömert görünen, büyük miktarda alan olduğunu görürsünüz. Alan miktarı, personel sayısına ilişkin gerçekten iddialı bir bakış açısıyla alınmıştır" ifadelerini kullandı.

Yakın kaynaklara göre, Google gelecek yıl Londra'daki ofislerinden en az birinden ayrılmayı planlıyor

Google

Yakın kaynaklara göre, her 10 Google çalışanından biri sürekli olarak evden çalışmayı tercih ettiği için kapanış hızlandırıldı. Şirket ayrıca Londra'daki mevcut kiralık ofis alanlarından daha fazlasını kiraya vermeyi ya da terk etmeyi planlıyor.

Meta

Meta, geçen yıl Londra'da 310 bin metrekarelik bir ofis için kira sözleşmesi imzaladı ancak anlaşma hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, şimdi hiç taşınmadan daireyi kiraya vermeye çalışıyor. İcra Kurulu Başkanı Mark Zuckerberg, şirketin maliyetleri düşürmek için küçültüleceğini ve hibrit çalışanlardan masalarını paylaşmalarının isteneceğini söyledi.

Salesforce

İşyeri mesajlaşma platformu Slack'in sahibi olan Salesforce, City of London'daki kulesinde bir katın bir kısmını kiraya vereceğini doğruladı. Bir emlak şirketine göre, Amazon Web Services ve Microsoft pandemiden önce Londra'da genişlemeyi planlıyordu ancak planlarını askıya aldılar. 

Twitter

Sosyal medya şirketinin çalışanlarının neredeyse yarısını işten çıkaran ancak kalan personele ofislerine dönmeleri için baskı yapan yeni sahibi Elon Musk yönetiminde Twitter'ın nasıl bir yaklaşım sergileyeceği henüz belli değil. Twitter'ın emlaktan sorumlu başkan yardımcısı da geçen ay işten ayrılanlar arasındaydı.

Snapchat

Snapchat'in sahibi olan Snap, ağustos ayında personelinin yüzde 20'sini işten çıkardıktan sonra ekim ayında San Francisco ofisini kapattı. Ancak, yakın kaynaklara göre, Snap ofisi yeniden açmayı planlıyor ve genişlemek istiyor.

TikTok

Şirket çalışanlarına haftada en az dört gün ofiste olmalarını söyledi TikTok da eylül ayından bu yana benzer bir çalışma politikası uygulayarak personelin haftada 2 ila 3 gün ofiste olmasını zorunlu kıldı.