24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.03.2023 10:44 | Son Güncelleme: 15.03.2023 11:07

Tesla'ya onarım ve parçaları tekelleştirmek suçlamasıyla dava açıldı

ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'ya açılan davalara bir yenisi daha eklendi. Müşterilerden bakım onarım hizmetlerinde tekelleşmesi nedeniyle fahiş fiyatlar veren şirkete antitröst dava açıldı
Tesla'ya onarım ve parçaları tekelleştirmek suçlamasıyla dava açıldı

Elon Musk'ın sahibi olduğu Tesla Inc. şirketi, yedek parça ve bakım onarım hizmetlerinde tekelleşmesi nedeniyle fahiş fiyatlar ödemek ve araçlarını tamir ettirmek için uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını iddia eden müşteriler tarafından dava edildi.

Antitröst davasını, bir Tesla Model S sahibi olan Virginia M. Lambrix açtı. Lambrix, geleneksel içten yanmalı motorlu araç sahiplerinin bakım ve onarım için birden fazla seçeneğe sahip olduğunu veya işi kendilerinin yaptığını söylüyor. Bu onarımlarda orijinal üreticinin parçaları ya da başka bir şirket tarafından üretilen parçalar kullanılabiliyor.

Öte yandan Tesla sahiplerinin tek bir seçeneği var. Tesla sahipleri araçlarına şirkette veya Tesla onaylı servis merkezlerinden oluşan bir ağda sadece Tesla parçaları kullanılarak bakım yaptırmak zorunda. Lambrix, bu sınırlamanın Tesla'nın tamir ve bakım hizmetlerini kısıtlamak için pazar gücünü kullanmasından kaynaklandığını savunuyor. Bu uygulamalar Tesla sahiplerinin elektrikli araçlarının tamir ve bakımında uzun gecikmelere maruz kalmalarına ve nihayetinde bu parça ve onarımlar için rekabet üstü fiyatlar ödemelerine neden oldu.

Çıkan direksiyonları hakkında inceleme başlatıldı

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından yapılan açıklamada, Tesla'nın Model Y SUV araçları hakkında, sürüş sırasında direksiyonunun yerinden çıktığına dair alınan iki şikayet üzerine inceleme başlatıldığını açıkladı.

İncelemenin yaklaşık 120 bin adet 2023 model aracı kapsadığı kaydedilen açıklamada, gelen her iki şikayette de araçların, direksiyon ile kolunu birbirine bağlayan cıvatadan yoksun olarak müşterilere teslim edildiği bilgisi paylaşıldı.