29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.05.2023 14:36 | Son Güncelleme: 01.05.2023 15:00

The Telegraph yazdı: ChatGPT hastalara karşı doktorlardan daha iyi bir tutuma sahip

Çoğu zaman muayene eden doktorların davranışları ve verdikleri cevaplar hasta için tatmin edici olmayabilir. Kaliforniya Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yapay zeka destekli mesajlaşma sisteminin daha empatik olduğunu ve sağlık görevlilerinden daha iyi tavsiyeler verdiğini tespit etti
The Telegraph yazdı: ChatGPT hastalara karşı doktorlardan daha iyi bir tutuma sahip

İnsani dokunuş her zaman tıbbın önemli bir yönü olarak görüldü. Hasta ile ilgilenmenin iyileşme oranlarını artırdığı biliniyor. Ancak yeni bir çalışma ChatGPT'nin aslında doktorlardan daha empatik olduğunu ve tıbbi soruların çoğuna daha iyi tavsiyeler verdiğini gösteriyor.

Kaliforniya Üniversitesi'ndeki uzmanlar üç doktordan Reddit'in AskDocs forumunda endişeli hastalar tarafından yöneltilen 195 soruya verdikleri yanıtları değerlendirmelerini istedi. Sorular kürdan yuttuktan sonra yardım istemekten, koşarken kafayı metal bir direğe vurulduktan sonra ne yapılması gerektiğine kadar çeşitliydi.

Kaba ve klinik cevaplar vermiyor

Sağlık uzmanları yüzde 79 oranında ChatGPT tavsiyesini tercih etti ve yapay zeka yanıtının doktorlardan neredeyse 10 kat daha empatik olduğunu gördü. Doktorlar kaba ve klinik cevaplar verme eğilimindeyken, ChatGP genellikle "Gözünüze zararlı madde sıçradığını duyduğuma üzüldüm" veya "Çok fazla endişelenmemeye çalışın" gibi rahatlatıcı sözler ekledi.

Kalite ve empati yönünden oldukça ilerde

Çalışmayı yöneten California San Diego Üniversitesi Qualcomm Enstitüsü'nden Dr. John Ayers "ChatGPT büyük bir farkla kazandı. Sağlık uzmanlarından oluşan bir panel, beş değişimden dördünde ChatGPT yanıtlarını doktor yanıtlarına tercih etti ve bu panel ChatGPT'yi hem kalite hem de empati açısından daha yüksek puanladı. Bu, yapay zekanın doktorunuzun yerini alacağı anlamına gelmiyor, ancak birlikte çalışmak en iyi mesajları mümkün kılabilir. Hastalar artık Covid öncesine kıyasla katlanarak daha fazla mesaj gönderiyor ve sağlık hizmeti verenler arasında tükenmişlik tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Hasta mesajları cevapsız kalma ya da yetersiz yanıt alma riski taşıyor. Yapay zeka destekli mesajlaşma, her iki taraf için de sonuçları iyileştiren bir çözüm olabilir" dedi.

The Telegraph, ChatGPT'ye hastaya yaklaşımının doktorlarınkinden daha iyi olduğuna inanıp inanmadığını ve hastaları önemseyip önemsemediğini sordu. Yanıt ise "Bir yapay zeka dil modeli olarak duygularım ya da hislerim yok, bu nedenle insanları bir insanla aynı şekilde önemsediğimi söyleyemem. Hasta ile ilgilenme gibi bir tavrım yok ve hastalarla fiziksel olarak etkileşime girme yeteneğim de yok. Bununla birlikte, sorulara bilgim ve becerilerim dahilinde yardımcı ve bilgilendirici yanıtlar vermek üzere tasarlandım" şeklinde oldu.

Doktorlar için yararlı bir araç olabilir

YZ'deki gelişmelerin tıbbı nasıl etkileyebileceği konusunda yaygın spekülasyonlar var. Bazı çalışmalar ChatGPT'nin yanıltıcı tavsiyeler verdiğini, hatta sahte iddialarını desteklemek için tıbbi kuruluşlar icat ettiğini gösteriyor. Ancak yeni çalışma, hastalara nasıl yanıt verileceğine dair bir şablon sağlayarak ve iş yüklerini azaltmaya yardımcı olarak doktorlar için yararlı bir araç olabileceğini öne sürüyor.