04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2023 20:28 | Son Güncelleme: 25.04.2023 20:50

OpenAI duyurdu: ChatGPT artık kullanıcıların yüzünü maskeleyecek

Geliştirdiği yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT ile tüm dünyayı etkisi altına alan OpenAI yeni bir modu hayata geçiriyor. 'Gizli Mod' olarak duyurulan bu özellik Chrome web tarayıcıdaki 'gizli sekme' ile benzer mantıkta çalışıyor ve kullanıcıların kayıtlarını tutmuyor
OpenAI duyurdu: ChatGPT artık kullanıcıların yüzünü maskeleyecek

San Francisco merkezli girişim OpenAI, ChatGPT bünyesinde yeni gizli modu hayata geçirdi. Şirket ayrıca ek veri kontrolleri içeren bir ChatGPT Business aboneliği planladığını da söyledi.

Bu hamle, ChatGPT ve ilham verdiği diğer sohbet robotlarının, genellikle yapay zekayı geliştirmek veya eğitmek için kullanılan yüz milyonlarca kullanıcı verisini nasıl yönettiğine dair incelemelerin artmasıyla geldi.

İtalya geçen ay ChatGPT'yi olası gizlilik ihlalleri nedeniyle yasakladı ve OpenAI'nin tüketicilere verilerinin işlenmesine itiraz edebilecekleri araçlar sunması gibi talepleri karşılaması halinde hizmete devam edebileceğini söyledi. Fransa ve İspanya da hizmeti incelemeye başladı.

Gizli modun İtalya yasağıyla ilgisi yok

OpenAI'nin baş teknoloji sorumlusu Mira Murati, Reuters'e verdiği demeçte şirketin Avrupa gizlilik yasasına uygun olduğunu ve düzenleyicileri temin etmek için çalıştığını söyledi. Yeni özelliğin İtalya'nın ChatGPT yasağından değil, kullanıcıları veri toplama konusunda "sürücü koltuğuna" oturtmak için aylar süren bir çabadan kaynaklandığını söyledi ve ekledi: "Kullanıcı gizliliğine öncelik verme yolunda daha fazlasını da yapacağız" 

Murati, kullanıcı bilgilerinin OpenAI'nin yazılımını daha güvenilir hale getirmesine ve diğer konuların yanı sıra siyasi önyargıları azaltmasına yardımcı olduğunu söyledi, ancak şirketin hala üstesinden gelmesi gereken zorluklar olduğunu da sözlerine ekledi.

Veriler 30 gün boyunca saklanacak

ChatGPT'nin yeni ürün sürümü, kullanıcıların ayarlarından "Sohbet Geçmişi ve Eğitimi"ni kapatmalarına ve verilerini dışa aktarmalarına olanak tanıyor. Bunu bir internet tarayıcısının (Chrome) gizli moduna benzeten OpenAI Ürün Sorumlusu Nicholas Turley, şirketin konuşmaları kalıcı olarak silmeden önce kötüye kullanımı izlemek için 30 gün boyunca saklayacağını söyledi.

Buna ek olarak, şirketin önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak iş aboneliği, varsayılan olarak yapay zeka modeli eğitimi için konuşmaları kullanmayacak.

OpenAI'ye yatırım yapan Microsoft halihazırda ChatGPT'yi işletmelere sunuyor. Murati, bu hizmetin bulut sağlayıcısının mevcut müşterilerine hitap edeceğini söyledi.