16 Nisan 2024, Salı
Haber Giriş: 04.02.2023 17:44 | Son Güncelleme: 04.02.2023 19:27

Tim Cook, Apple'da neden toplu işten çıkarma yapmadığını açıkladı

Teknoloji devleri birbiri ardına işten çıkarmalarına devam ederken, Apple ise bu akımın aksi yönünde davranıyor. Apple'ın CEO'su Tim Cook, yaptığı açıklamada işten çıkarmanın son çare olduğunu kaydetti
Tim Cook, Apple'da neden toplu işten çıkarma yapmadığını açıkladı

Resesyonun etkilerinin iyiden iyiye hissedilmesiyle birlikte dünya genelinde pek çok şirket işten çıkarmalara başladı. Sayıları binleri bulan personelini topluca çıkaran şirketler, personeli çıkarma noktasında artan maliyetleri gerekçe gösterirken Apple ise bu noktada geride kalmayı tercih etti. iPhone satışlarının 2019 yılından bu yana satış olarak en kötü performansı göstermesine karşın işten çıkarma haberleriyle anılmayan Apple'ın CEO'su Tim Cook, yaptığı son açıklamada işten çıkarma yoluna neden başvurmadıklarını anlattı.

Cook, Wall Street Journal'a verdiği röportajda işten çıkarmaları son çare olarak gördüğünü dile getirirken, maliyetleri ellerinden geldiğince başka şekillerde yönetmek istediklerine dikkat çekti. Cook, işten çıkarmanın Apple için son çare olacağının da altını çizdi. Cook'un maliyetleri düşürmek için kendi maaşını düşürdüğü de biliniyor. Geçtiğimiz haftalarda Cook, maaşını kendi isteğiyle düşürme yoluna gitmiş ve dikkatleri üzerine çekmişti. Böylece Cook, 2023 yılında şirkete 35 milyon dolar ek bütçe bırakmış oldu.

Amazon'dan Meta'ya, Xiaomi'den Twitter'a işten çıkarma dalgası yayılıyor

Teknoloji şirketleri, düşen satışlarını telafi etmek için çalışanlarını çıkararak maliyetlerini azaltma yoluna giderken, dev şirketlerin birbirleriyle yarışır gibi personel kıyımına gitmesi tepkilere de neden oluyor.

E-ticaret devi Amazon, 2023’te toplu işten çıkarma yoluna giden ilk şirket oldu ve 18 bin çalışanıyla yollarını ayırdı. Meta, 11 bin çalışanını işten çıkarırken Xiaomi de 35 bin personelinin yüzde 10'luk kısmının görevine son verdi. Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının ardından işçi kıyımı yapılırken, kısa sürede 3700 çalışanın işine son verildi.