29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 25.04.2023 16:08 | Son Güncelleme: 25.04.2023 16:16

Twitter politikasındaki değişiklikler Çin ve Rus propagandasını yaygınlaştırdı

Yapılan yeni bir araştırma, Rusya, Çin ve İran'daki otoriter hükümetler tarafından işletilen Twitter hesaplarının sosyal medya platformundaki güvenlik açıklarından yararlanarak propaganda ve dezenformasyon içerikli paylaşımlarla takipçi çektiklerini ortaya çıkardı
Twitter politikasındaki değişiklikler Çin ve Rus propagandasını yaygınlaştırdı

Sosyal medya platformu Twitter’ın artık devlet kontrolündeki propagandaları durdurmaması Kremlin'in Ukrayna’yı işgali ve ABD siyaseti gibi konularda yalan ve yanıltıcı iddiaları yaymak için platformun bazı hükümetler tarafından kullanılmasını güçlendirdi. Otoriter hükümetlerin propaganda yapmak için sosyal medyayı nasıl kullandıklarını takip eden Londra merkezli kar amacı gütmeyen Reset'in yayınladığı rapora göre, Rus devlet medya hesapları, Twitter'ın bu konularla ilgili değişiklik yapmadan önceki haline kıyasla  yüzde 33 daha fazla görüntülenme elde ediyor. Reset'in elde ettiği bu sonuçlar ilk olarak Associated Press tarafından yayınlandı

Dezenformasyon içerikli paylaşımlar arttı

İzlenmelerdeki bu artış, gönderi başına 125 binden fazla ilave görüntüleme anlamına geliyor. Bu paylaşımlar arasında CIA'in 11 Eylül 2001'de ABD'ye yapılan saldırılarla bir ilgisi olduğunu, Ukrayna liderlerinin ülkelerine yapılan dış yardımları zimmetlerine geçirdiklerini ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin haklı olduğunu çünkü ABD'nin ülkede gizli biyolojik savaş laboratuvarları işlettiğini öne süren paylaşımlar yer alıyor. İran ve Çin tarafından işletilen devlet medya ajansları, Twitter'ın sessizce yaptığı değişikliklerden bu yana etkileşimde benzer artışlar yaşadı.

Neo-Naziler dahil yasaklı hesapları geri getirdi

Platformdan gelen bu geri dönüş, milyarder Elon Musk'ın geçen yıl Twitter'ı satın almasından bu yana yaşanan en son gelişme. O zamandan bu yana, kafa karıştırıcı yeni bir doğrulama sistemini devreye soktu ve güvenlik personelinin çoğunu işten çıkardı. Musk ayrıca daha önce siteden uzaklaştırılan neo-Nazilerin ve diğerlerinin geri dönmesine izin verdi ve sitenin yanlış Covid-19 bilgilerini yasaklayan politikasını sona erdirdi. Bu sayede platformda nefret söylemi ve dezenformasyon gelişti.

Son değişiklikten önce Twitter, kullanıcılara içeriğin kaynağını belirtmek için Rusya devletine bağlı medya etiketleri ekliyordu. Ayrıca, hesapları  tanıtım ya da öneri için uygunsuz hale getirerek Kremlin'in çevrimiçi etkileşimini azalttı. Ulusal Halk Radyosu ve diğer kuruluşlar Musk'ın kendi yayın organlarını da devlete bağlı medya olarak etiketleme planlarını protesto ettikten sonra etiketler kaldırıldı. Bunun üzerine NPR, NPR'nin editoryal bağımsızlığı göz önüne alındığında bu etiketin yanıltıcı olduğunu ve güvenilirliğine zarar vereceğini söyleyerek artık Twitter kullanmayacağını duyurdu.

Takipçi sayıları arttı

Reset'in elde ettiği sonuçlar Atlantik Konseyi'nin Dijital Adli Araştırma Laboratuarı tarafından da teyit edildi ve araştırmacılar değişikliklerin geçen ayın sonlarında Twitter tarafından yapıldığını tespit etti. Daha önce etiketlenmiş düzinelerce hesabın çoğu, Twitter etiketleri kullanmaya başladığından beri sürekli olarak takipçi kaybediyordu. Ancak değişiklikten sonra birçok hesabın takipçi sayısında büyük artışlar görüldü.