02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.01.2023 10:27 | Son Güncelleme: 13.01.2023 11:07

UFO gözlemleri artışta peki neden?

ABD hükümetinin geçen yıl açtığı UFO gözlem birimi, Tüm Alanlarda Anomali Çözüm Ofisi'nde gerçekleştirilen çalışmalarda büyük bir artış olduğunu açıklandı. İncelemelerdeki artışın temel nedeni yeni gözlemlerin çoğunun askeri pilotlar ya da operatörlerden gelmesi
UFO gözlemleri artışta peki neden?

UFO'ları araştırmakla görevlendirilen yeni bir ABD istihbarat ofisinin perşembe günü yayınladığı bir rapora göre, istihbarat ofisi son iki yılda birçoğu açıklanamayan ve ulusal güvenlik için potansiyel bir tehdit oluşturan yüzlerce yeni gözlem olayını inceledi.

510 gözlemden 171’i tanımlanamıyor

Ulusal İstihbarat Dairesi'nin (Office of the Director of National Intelligence)  raporunda, Mart 2021'den bu yana 247 yeni gözlemin yapıldığı ve Mart 2021 öncesine ait 119 ek gözlemin de araştırıldığı belirtildi. Bu, istihbarat teşkilatının son birkaç yılda incelediği toplam vaka sayısını 510'a çıkarıyor ki bu da Mart 2021'den önce inceledikleri 144 vakanın artışını gözler önüne seriyor. Raporda yapılan gözlemlerin çoğunun balonlar, insansız hava araçları, kuşlar veya plastik torbalar gibi durumlarla açıklanırken, 171 tanesi tanımlanmamış ve ilişkilendirilmemiş olarak değerlendirildi.

Artışın nedeni ne?

Rapor, gözlemlerdeki büyük artışın nedeni olarak öncelikle UFO'ların damgalanmasını önlemeye yönelik yoğun bir çabanın yanı sıra bir UFO ile karşılaşmanın düşmanca faaliyet olarak algılanabileceğine dair artan düşüncelere atıfta bulunuyor. Yeni gözlemlerin çoğu askeri pilotlar ya da operatörlerden geldi.

Bilinmeyenler

Raporda tanımlanamayan UFO'ların ne olabileceğine dair bir spekülasyona yer verilmedi, ancak 2021'de hazırlanan bir ön raporda dağınıklık, ileri yabancı teknoloji ve gizli ABD teknolojisinin yanı sıra geniş bir diğer nedenler kategorisi de dahil olmak üzere çeşitli potansiyel kaynaklar belirtildi. Gözlemlenen şeylerin dünya dışı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmuyor

UFO araştırmalarının arka planı

UFO araştırmaları yıllarca en iyi ihtimalle uç bir çalışma alanı olarak görüldü. Akademisyen ve halkın büyük bir kısmı bunu bir tür sahte bilim olarak değerlendirdi. Ancak son zamanlarda, özellikle de ordu mensuplarının açıklanamayan gözlemlerine ilişkin anekdot niteliğindeki raporlar, her iki büyük partinin milletvekillerinin konuyu ulusal güvenlik kaygısı olarak nitelendirmesine yol açtığından, bu damgalama ortadan kalktı.

1945’e kadar uzanan kayıtlar inceleniyor

Geçen yıl Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (The National Defense Authorization Act) kapsamında UFO'ları incelemek ve potansiyel riskleri belirlemek amacıyla Deniz İstihbarat Ofisi'nin Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü'nün yerine Tüm Alanlardaki Anomali Çözümleme Ofisi kuruldu. Yasa ayrıca yeni ofisin, Kongre ve Beyaz Saray'dan bilgi saklamış olabilecek herhangi bir UFO programının var olup olmadığını belirlemek için 1945'e kadar uzanan kayıtları incelemesini ele alıyor.