20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 25.10.2022 10:59 | Son Güncelleme: 25.10.2022 11:59

Yeni bir araştırmaya göre kediler sahiplerinin onlarla konuştuğunu anlıyor

Kediler sahiplerini ve çevrelerinde olup biteni umursamamalarıyla bilinirler. Yapılan yeni bir araştırma kedilerin kendileriyle doğrudan konuştuklarında sahiplerinin sesini tanıdığını ortaya çıkardı. Dinlediklerinin belirtisi olarak kulak seğirmesi, göz bebeği büyümesi ve kuyruk hareketleri görüldü
Yeni bir araştırmaya göre kediler sahiplerinin onlarla konuştuğunu anlıyor

Kedilerin sahiplerini dinlemediği ve başlarına buyruk oldukları düşünülür. Yapılan yeni bir araştırmaya göre kediler sahiplerinin kendileriyle doğrudan konuştuğunu anlıyor. Kedi sahipleri, evcil hayvanlarıyla iletişim kurmak için her türlü numarayı denerler. Ancak tiz bir ses tonu takınmak miyavlamak ya da dört ayak üstüne düşmek işe yaramıyorsa sizi görmezden geldiklerini düşünebilirsiniz.

Yeni bir araştırmaya göre kediler kendileriyle doğrudan konuşulduğunda sahiplerinin sesini gerçekten tanıyor. Université Paris Nanterre'den araştırmacılar, 16 kedinin hem sahiplerinin hem de bir yabancının kedilere veya insanlara yönelik ifadeler söylerken önceden duydukları seslere nasıl tepki verdiklerini analiz etti. Sese tepki veren kedilerin davranışlarını değerlendiren araştırmacılar özellikle kulak seğirmesi gözbebeği büyümesi ve kuyruk hareketleri gibi durumların yaşandığını gördü. Sonuçlar 16 kediden 10'unun, kendilerine isimleriyle seslenen bir yabancının sesini duyduklarında tepkilerinde azalma olduğunu ortaya koydu.

Sahiplerinin sesini ayırt edebiliyorlar

Sahiplerinin sesini duyduklarında davranış yoğunlukları tekrar önemli ölçüde arttığı görüldü. Kediler, sahiplerinin sesini duyduklarında telefondaysa kulaklarını hoparlörlere çevirme, odanın içinde daha fazla hareket etme ve göz bebeklerini büyütme gibi davranışlar sergiliyor. Uzmanlar davranışlardaki ani toparlanmanın kedilerin sahiplerinin sesini bir yabancınınkinden ayırt edebildiğini gösterdiğini ileri sürüyor.

"Bağlılık kurma konusunda yetenekliler"

Benzer sonuçlar, çalışmanın ayrı bir aşamasında da görülmüş ve kedilerin sahiplerinin kendileriyle farklı bir tonda konuşmasına insanlara yönelik bir tonda konuşmasına kıyasla daha fazla tepki verdiği görülmüştür. Animal Cognition dergisinde yazan yazarlar, bulgularının kedilerin sahipleriyle güçlü bağlar kurabileceğine dair kanıtlara katkıda bulunduğunu söyledi. Araştırmacılar ise "Kısa bir süre öncesine kadar bağımsız ve nankör yaratıklar olarak görülen kediler, aslında insanlarla bağlılık bağı kurma ve geliştirme konusunda oldukça yetenekli" dedi.

Kediniz size bilerek tepki vermiyor

Ne yazık ki, kedisinin tepki vermediğinden şikayet eden sahiplere, kediler bilerek tepkisiz kalıyor. Çalışma, uzmanların kedilerin de köpekler gibi bize bağlandığını iddia etmesinden kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Oregon Eyalet Üniversitesi'nde yapılan çalışmada, yabancı bir yerde sahipleriyle yeniden bir araya gelen kedi ve yavrularda bağlanma belirtileri arandı.

Bilim insanları ilk kez kedilerin, köpeklerde ve insan bebeklerinde görülen aynı tür davranışları sergilediğini gösterdi. Kedilerin çoğu (yüzde 65,8) ve yavru kediler (yüzde 64,3) insanlara güvenli bağlanma gösterdi ve çevreleriyle olduğu kadar sahipleriyle de ilgilendiler.