18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.04.2023 09:22 | Son Güncelleme: 18.04.2023 09:55

Yeni mevduat hesabı tartışma yarattı: Apple bankaya mı dönüşüyor?

Apple ve Goldman Sachs ABD'de Apple Card sahiplerine yıllık yüzde 4,15 faizli mevduat hesabı sunacağını açıkladı. Bu durum teknoloji şirketinin bankaya dönüştüğü tartışmasını başlattı. Uzmanlar ise Apple'ın sadece bankacılık krizinden yararlandığını düşünüyor
Yeni mevduat hesabı tartışma yarattı: Apple bankaya mı dönüşüyor?

Teknoloji devi Apple 2019 yılında Goldman Sachs işbirliği ile kredi kartı hizmetine girdiğini duyurdu ve Apple Pay deneyimini geliştirmek istediklerini belirten şirket CEO'su Tim Cook, en yeni ürünleri olan Apple Card’ı tanıttı. Şimdi ise Apple Card ABD'de yıllık yüzde 4,15 faizli mevduat hesabı sunuyor. Bu durum Apple’ın bankaya mı dönüştüğü sorusunu akıllara getirdi.

Ulusal ortalamanın 10 katından fazla faiz

Apple ve Goldman Sachs, ulusal ortalama oranın 10 katından daha fazla faiz ödemeyi teklif ederek ABD'li mevduat sahiplerini yeni bir tasarruf hesabına çekmeye çalışıyor. Kaliforniyalı teknoloji devi ve Wall Street bankası ürünü ilk kez duyurduktan sonra yılda yüzde 4,15 getiri sağlayan yeni bir mevduat hesabı başlattı.

Rakiplerini geride bırakıyor

Federal Mevduat Sigorta Kurumu verilerine göre bu oran, ABD'deki ortalama tasarruf hesabı oranı olan yüzde 0,37'nin oldukça üzerinde. Ayrıca yüzde 3,75 sunan American Express ve Goldman'ın Marcus markası altında faaliyet gösteren ve yüzde 3,9 sunan bağımsız tasarruf hesabı gibi rakiplerini de geride bırakıyor. Bu lansman, daha köklü bankaların, mevduat sahiplerinin artan faiz oranlarına paralel olarak daha iyi getiri sunan para piyasası fonları gibi daha yüksek getirili ürünlere nakit aktarmalarını engellemek için gerçekleşen bir yarışın ortasında  geldi.

“Para biriktirmenin kolay yolu”

Müşteriler, bankaların mevduat faizlerini nispeten düşük tutarken krediler için daha fazla ücret talep etmelerinin ardından Fed'in faiz oranlarını ilk kez yükseltmeye başladığı geçen yılın mart ayından bu yana ABD ticari bankalarından yaklaşık 800 milyar dolar mevduat çekti. Apple'ın Apple Pay ve Apple Wallet'tan sorumlu başkan yardımcısı Jennifer Bailey, "Birikimler, kullanıcılarımızın daha da fazla değer elde etmelerine yardımcı olurken, onlara her gün para biriktirmenin kolay bir yolunu sunuyor" dedi.

iPhone’u olmayanlar yararlanamıyor

Ancak kartın finansal cazibesi teknolojik güzelliğiyle eşleşmeyebilir. Kaçırılan ödemeler için ücret alınmaması, faturalandırma ve ödenmesi gereken faizlerin şeffaflığı, kredi kartı borcu taşıma olasılığı en yüksek olan düşük gelirli insanlara hitap etmeli. Ancak bu kişilerin iPhone sahibi olma olasılığı zenginlere göre daha düşük ve kişi iPhone'a sahip değilse kartı alamıyor.

“Amerikalıların yarısının kredi kartı faturalarını her ay tam olarak ödeyemediği biliniyor”

Apple daha fazla ödeme ve finansal hizmet verdikçe, yorumcular Apple'ın bir bankaya dönüşmekte olduğunu öne sürüyorlar. Ancak bir ödeme şirketi olan Paddle'ın CEO'su Christian Owens, Apple'ın asıl gücünün satışlarından ve bankacılık dışı hizmetlerden para kazanması olduğunu söyledi.  

“Apple banka olmak istemiyor”

Owens "Apple'ın bir banka olmak istediğini sanmıyorum. Bence Apple banka olmadan da banka ekonomisinden faydalanabilir. Goldman'la birlikte tüm bu finansal hizmetleri güçlendirebilir ve bunların birçoğu için tüketiciye giden kanal olabilir, Apple olarak markalaştırabilir, yüksek marjlı kesintiyi alabilir ve tüm bu temel sorumluluğu Goldman'a yükleyebilirler" dedi.

Çok az Amerikalıyı memnun edebilir

Teknoloji şirketi daha fazlasının da eklenebileceğini söyledi. Tasarruf hesabı, Apple'ın şimdi al, sonra öde programını da içeren finansal hizmetleri içeriyor. Ancak Apple hayranları için bunun pek bir önemi olmayabilir. Ancak Apple, herkesi memnun etmeye çalışarak, halihazırda 1 milyar aktif kartın bulunduğu son derece rekabetçi kredi kartı pazarına girmek için çok az Amerikalıyı memnun edebilir. Muhteşem tasarım ve Apple ile Goldman'ın kaşesi, kesinlikle birçok müşteriyi kartı denemeye ikna edecektir. Ancak iki ortak tüm bunları güvence altına almak için yeterince şey yapmamış olabilirler.