26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.02.2023 12:26 | Son Güncelleme: 04.02.2023 14:32

YouTube TikTok rekabetinde son perde: Shorts günlük 50 milyar görüntülemeyi aştı

YouTube ve TikTok arasındaki video savaşları gittikçe kızışırken Shorts yeni rekorunu kırdı: Günlük 50 milyar görüntülemeyi geçti
YouTube TikTok rekabetinde son perde: Shorts günlük 50 milyar görüntülemeyi aştı

Alphabet CEO'su Sundar Pichai perşembe günü yaptığı açıklamada, YouTube Shorts'un bir yıl önce 30 milyar olan günlük görüntülenme sayısının 50 milyarı aştığını söyledi. Shorts'un büyümesi, Alphabet'in  gelirinin azaldığı bir çeyrekte şirkete temiz hava aldırdı. Özellikle YouTube, TikTok'un şiddetli rekabetiyle karşı karşıya kaldığı için üst üste ikinci çeyrekte yıldan yıla gelir düşüşü yaşadı. Youtube Shorts'un izlenmesindeki artış, YouTube'un içerik üreticilerinin Shorts'tan reklam geliri elde edebileceği haberinin hemen sonrasında açıklandı. Şirket TikTok kitlesini kendi platformuna çekmek istiyor.

YouTube Shorts 2021'de TikTok'a yanıt olarak geldi. 1 Şubat'tan itibaren de Shorts üreticilerine reklam geliri kazandırmaya başladı.

Shorts'un yüksek izlenme oranlarının duyurulması, YouTube'un içerik oluşturucuların kısa videolardan elde ettikleri reklam gelirlerini şirketle paylaşmalarına olanak sağlamasından sadece bir gün sonra geldi. YouTube İş Ortağı Programı'na kabul edilen kullanıcılar, hem uzun hem de artık kısa biçimli videolarda görünen reklamlardan elde edilen gelirden pay alacak. Bu nedenle bazı içerik oluşturucular şimdiden içeriklerinin daha fazlasını YouTube Shorts'a taşımayı düşünüyor.

TikTok'un aylık 1 milyar kullanıcısı var

YouTube, kullanıcıları TikTok'tan uzaklaştırıp kitleyi YouTube Shorts'a yönlendirmek istiyor. TikTok günlük görüntüleme sayısını hiç paylaşmadı. Şirket, Eylül 2021'de aylık bir milyar kullanıcısı olduğunu söyledi. TikTok CEO'su Shou Zi Chew'in paylaştığına göre uygulama 2022 yılında 10 milyar dolar gelir elde etme yolundaydı.

YouTube, geçen yılki 8 milyar 600 milyon dolarlık gelirine kıyasla bu yıl 8 milyar doların altında gelir elde etti. Alphabet bu düşüşü, aldığı reklamlardaki azalmaya bağladı.

Google'ın baş işletme sorumlusu Philipp Schindler, görüşmede Shorts için daha yolun başı olduğunu söyledi. YouTube, reklam gelirlerinden doğrudan pay alabildikleri için para kazanmak söz konusu olduğunda video yaratıcıları için en cazip platform olarak değerlendiriliyor. Aynı özelliğin YouTube Shorts'a da geleceği haberi, TikTok'la yarışta şirkete önemli bir umut kaynağı oldu.

Snapchat ve TikTok gibi diğer uygulamalar içerik oluşturuculara finansal destek fonları oluşturdu, ancak bunların dağıtımında kullandığı faktörler kafa karıştırdı. İçerik oluşturucular bu programların şeffaf olmadığından ve neredeyse hiç ödeme yapmadığından şikayetçi. Üreticilerin payına düşen reklam gelirinde altın standart halen YouTube.