25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.09.2022 21:28 | Son Güncelleme: 14.09.2022 22:49

Zuckerberg Facebook'u mahvediyor: Bahaneci, yalnız takılıyor, şöhret avcısı

Harvardlı liderlik uzmanı Bill George, liderlik üzerine yayımladığı yeni kitabında firmaların sonunu getiren yöneticilere dair 5 özellik sıraladı. Bu özelliklerin üçünü Zuckerberg'le özdeşleştiren George, Meta'nın CEO'sunun Facebook'u mahvettiğini söyledi
Zuckerberg Facebook'u mahvediyor: Bahaneci, yalnız takılıyor, şöhret avcısı

Harvardlı liderlik uzmanı Bill George, işyerinde liderlik üzerine yayımladığı yeni kitabı True North'ta firmaların sonunu getiren yöneticilere dair 5 özellik sıraladı. Akademisyen George, Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg'ün beş özellikten üçüne uyduğunu savunarak  Zuckerberg'ün firmaya zarar verdiğini söyledi. 

CNBC'ye konuşan George, Zuckerberg için "Pozisyonunda kaldığı sürece Facebook iyi duruma gelemeyecek. Birçok kişinin şirketten uzaklaşmasının sebeplerinden biri de büyük ihtimalle Zuckerberg. Gerçekten yönünü kaybetti" dedi.

Bahaneci 

Bill George, kitabında yer alan "bahaneci" davranışa örnek olarak, Meta'nın borsada 500 milyar dolar kaybetmesinin ardından Zuckerberg'in, değer kaybının şirketteki sorunlardan kaynaklanmadığını ve rakip şirketlerin etkisi nedeniyle yaşandığını savunmasıyla özdeşleştirdi. 

Yalnız hareket ediyor

George'a göre Zuckerberg'in Facebook'u mahvetmesine neden olan ikinci özelliği ise yalnız takılma.  Akademisyen George, bu özelliğe sahip kişilerin başkalarının görüşlerine aldırış etmeden hareket ettiğini söyledi. Zuckerberg'ün bir dönem danışmanlığını yapan Roger McNamee, Rusya'nın Facebook üzerinden 2016 ABD seçimlerine müdahale ettiği uyarısında bulunmuş, Zuckerberg ise buna aldırış etmemişti. Meta CEO'su daha sonra "Hata yaptım" diyerek, sorunlara yeterinde hakim olmadığını itiraf etmişti. 

Şöhret avcısı

Facebook'un kullanıcılarının verilerini ve sağlığını tehlikeye atarak sadece kazanç odaklı hareket ettiğini savunan George Zuckerberg'i şöhret avcısı olarak nitelendirdi. Akademisyen 'şöhret avcısı' liderlerin kârı ve statüyü her şeyden daha değerli gördüğünü belirtti.

Kaynak: CNBC, Independent