29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 18.10.2022 12:24 | Son Güncelleme: 18.10.2022 14:01

Zuckerberg: WhatsApp iMessage'dan çok daha özel ve güvenli

Mark Zuckerberg Apple'a meydan okuyarak WhatsApp'ın iMessage'dan çok daha özel ve güvenli olduğunu söyledi. Zuckerberg, geçen yıl uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeleri de kullanıma sunduklarını ve bunların hiçbirinin iMessage'da hala olmadığını söyledi
Zuckerberg: WhatsApp iMessage'dan çok daha özel ve güvenli

Dünyanın en büyük iki teknoloji şirketi olan Apple ve Meta bir süredir rekabet içinde. Ancak Meta’nın CEO'su Mark Zuckerberg'in bu hafta Apple'a yeni bir eleştiri getirmesiyle firmalar arasındaki gerilim tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkmış gibi görünüyor.

Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi olan Zuckerberg, dün Instagram sayfasında WhatsApp'ın son reklam kampanyasının bir fotoğrafını yayınlayarak WhatsApp'ın iMessage'dan 'çok daha özel ve güvenli' olduğunu iddia etti.

"Özellikler hala iMessage’de yok”

Fotoğrafta, Apple'ın iMessage uygulamasında olduğu gibi yeşil bir baloncuk, mavi bir baloncuk ve özel baloncuk olarak etiketlenmiş bir WhatsApp konuşma baloncuğu görünüyor. Sloganda ise "Uçtan uca şifreleme ile kişisel mesajlarınızı tüm cihazlarda koruyun. Her zaman özel mesajlaşın" yazıyor. Zuckerberg ayrıca "WhatsApp ile tüm yeni sohbetleri bir düğmeye dokunarak kaybolacak şekilde ayarlayabilirsiniz" diyerek geçen yıl uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeleri de kullanıma sunduklarını ve bunların hiçbirinin iMessage'da hala olmadığını ifade etti.

Uçtan uca şifreleme, yalnızca sizin ve iletişim kurduğunuz kişinin gönderilenleri okuyabilmesini veya dinleyebilmesini sağlıyor.  Bu yöntem 2016 yılında WhatsApp'taki sohbetler için uygulandı ve geçen yıl yedeklemeler için de eklendi.

iMessage için önemli uyarı

Apple'ın iMessage uygulaması da uçtan uca şifreleme kullansa da konuyla ilgili önemli bir uyarı var. Aygıtınızda iCloud Yedekleme özelliğini etkinleştirdiyseniz, mesajlarınızın şifresini çözecek anahtar Apple'ın sunucularında depolanan yedeklemede yer alıyor. Bu da, Apple'ın istediği takdirde yedeklemenizi okuyabileceği, anahtarınızı alabileceği ve mesajlarınızın şifresini çözmek için kullanabileceği anlamına geliyor.

Metaverse haberlerini unutturmaya çalışıyor olabilir

Zuckerberg'in paylaşımı muhtemelen bu hafta Meta'nın Metaverse'inin hedeflerine ulaşmakta zorlandığı yönündeki haberlerden dikkati dağıtmak için bir manevra.

Wall Street Journal tarafından elde edilen belgeler, şirketin 2022 yılı sonuna kadar sanal gerçeklik platformu Horizon Worlds'ün 500 bin kullanıcısına ulaşmayı planladığını gösteriyor. Ancak, bu yazının yazıldığı sırada bu sayı 200 bin'den azdı.