20 Mart 2025, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.02.2025 04:30 | Son Güncelleme: 28.02.2025 04:31

“Bunun adı müzakere değil şantaj”

Ukraynalı yetkililer The Economist’e ABD’nin sunduğu ilk anlaşmayı reddedince Trump yönetiminin kendilerine daha da acımasız bir anlaşma sunduğunu aktardı. Üstelik, ülkenin madenlerinin Amerika ile paylaşılmasını öngören öneriyi de kabul etmezlerse daha kötüsüne mahkum olmaktan korkuyorlar
“Bunun adı müzakere değil şantaj”
A+ Yazı Boyutunu Büyüt A- Yazı Boyutunu Küçült

Ukraynalı yetkililer, Donald Trump’ın standartlarına göre dahi baş döndürücü şekilde seyreden Amerika ile görüşmelere kilitlenmiş durumda. Trump ve ekibi, Sam Amca’dan gelecek herhangi bir destek karşılığında Ukrayna’nın madencilik, liman ve diğer sektörlerden elde ettiği karları devretmesini talep ediyor. Rusya’nın insansız hava araçlarıyla kenti vurduğu gecenin ardından 23 Şubat’ta Kiev’de konuşan Volodimir Zelenski son teklifin “adil olmayan” şartlarını reddetti ve herhangi bir anlaşmanın askeri desteği de içermesi konusunda ısrar etti. Görüşmeler devam ediyor. Anlaşmaya varılması halinde Ukrayna’nın ne kadar sıkıştırılacağı sorusu ortada: Bir yetkili bunun “müzakere değil, şantaj” olduğunu söylüyor. Diğer soru ise Ukrayna’nın anlaşmayı imzalamayı reddetmesi halinde Trump’ın nasıl bir ceza vereceği. Kiev’de Trump’ın askeri destek akışını durdurmaya, Starlink uydu iletişim servisine erişimi kesmeye ya da Vladimir Putin ile ikili barış görüşmelerini hızlandırmaya çalışabileceğine dair korkular artıyor.

Ukraynalı yetkililer Trump’ın ekibiyle karşılaşmalarının o kadar kafa karıştırıcı olduğunu söylüyorlar ki Trump’ın müzakere tarzına dair ipuçları bulmak için belgeseller izliyorlar. Net olan tek şey Amerika’yı Yeniden Büyük Yap, yani MAGA saldırganlığının seviyesi. 12 Şubat’tan bu yana bir anlaşmanın üç versiyonu görüldü: “Kötü” bir anlaşma, “daha iyi” bir anlaşma ve “felaket” bir anlaşma. Wall Street simalarının da yer aldığı dönüşümlü çalışan bir Trump ekibi bu üçüncüsünü ülkele dayatıyor.