Vladimir Putin 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal ettiğinden beri ilk kez savaşı kazanabilir gibi görünüyor. Rusya Devlet Başkanı ülkesini savaşla yönetiyor ve kendi koltuğunu sağlamlaştırdı. Yurt dışına gönderdiği askeri teçhizatla Küresel Güney’in Amerika’ya düşman olmasına katkıda bulunuyor. Dahası, Putin Batı’yı Ukrayna’nın savaştan başarılı bir Avrupa demokrasisi olarak çıkabileceği ve çıkması gerektiği kanaatinden giderek uzaklaştırıyor.
Batı aslında Putin’e engel olmak için çok daha fazlasını yapabilirdi. İstese Rusya’nın endüstriyel ve mali kaynaklarından çok daha büyük olan kendi kaynaklarını konuşlandırabilirdi. Ama özellikle Avrupa’da kadercilik ve rehavetin yanı sıra şok edici stratejik vizyonsuzluk bu hamlelere engel oluyor. Batı hem Ukrayna hem de kendisi için bir an evvel tembellikten kurtulmalı.
Putin zaferi mümkün çünkü onun için kazanmak toprakları ele geçirmekten ziyade kararlılık meselesi. İki ordu da düşmanını şu an kontrol ettiği topraklardan atacak pozisyonda değil. Ukrayna’nın karşı taarruzu durdu. Rusya Donbas bölgesindeki Avdiyivka kentini almak için günde en az 900 asker kaybediyor. Bu savaş, savunan tarafların savaşı ve yıllarca sürebilir.
Petrol fiyatları ve dış destek
Ne var ki savaş meydanı siyaseti de şekillendiriyor. İvme morali etkiliyor. Ukrayna geri çekilirse Kiev’deki muhalefet ses yükseltebilir. Batı’da Ukrayna’ya para ve silah göndermeyi israf olarak gören sesler de daha gür çıkacaktır. En azından 2024 yılı boyunca Rusya savaşmak için daha güçlü bir pozisyonda olacak. Çünkü sahip olduğu İHA ve top mermisi sayısı artacak, Rus ordusu bazı Ukrayna silahlarına karşı elektronik savaşta bazı başarılı taktikler geliştirdi ve Putin kendi ordusundaki korkunç kayıpları tolere edebilecek.
Rusya’nın savaş alanındaki üstünlüğünün bir sebebi de artan dış destek. Putin İran’dan İHA, Kuzey Kore’den mermi alıyor. Küresel Güney’in büyük bölümünü Ukrayna’da olup bitenlerin onları çok da ilgilendirmeyeceğine ikna etmeye çalışıyor. Türkiye ile Kazakistan Rus savaş makinesini besleyen ürünler için kanal görevi görüyor. Batı’nın ham petrolün varil fiyatına 60 dolarlık üst sınır getirerek Rusya’nın petrol gelirlerini sınırlama planı, Batı’nın erişimi dışındaki paralel bir ticaret yapısının doğuşuyla birlikte başarısız oldu. Rusya’dan gelen Ural ham petrolünün fiyatı 2023 başından beri neredeyse yüzde 10 artarak 64 doları buldu.