21 Eylül 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.09.2024 04:30 | Son Güncelleme: 21.09.2024 00:16

Trump’ın komplo makinesi seçim gecesi için şimdiden hazırlanıyor

ABD’de başkanlık seçimi Harris’in zaferiyle noktalanırsa Trump’ın buna itiraz edeceği açık. Peki bunun ne gibi sonuçları olacak? ABD’lilerin yüzde 20’si ‘siyasi bir amaç için şiddet kullanma olasılığına açık olduklarını’ söylüyor. Bu seçim ABD’yi kaosa sürükleyebilir mi?
Trump’ın komplo makinesi seçim gecesi için şimdiden hazırlanıyor

Oy pusulasında Donald Trump olmasa bile, Amerikan seçimleri çatışma yaratma eğilimindedir. Amerika, en çok oyu alan kişinin mutlaka iktidarı kazanmadığı tek başkanlık demokrasisi. Kongre’deki oylama ve seçim tasdiki arasındaki iki aylık boşluk, herhangi bir yerdeki en uzun süreli boşluk. Karmaşıklık, yasal itirazları davet eder ve bu da karmaşıklığı arttırır. Tüm bu nedenlerden dolayı Amerikan seçimleri sabır ve güven gerektirir. Ne yazık ki ülke, yargıya güven konusunda G7 ülkeleri arasında sonuncu, seçimlerin dürüst olduğuna dair inanç konusunda ise sondan bir önceki sırada yer alıyor.

Bir de Trump faktörü var. Philadelphia’daki münazarada eski başkan Cumhuriyetçi seçmenlerin yaklaşık %70’inin desteklediğini söylediği 2020 seçimlerine hile karıştırıldığı yönündeki yanlış ve çirkin iddiasını tekrarladı. Kendisi ve partisi seçim sonrası savaşı ikinci kez başlatmaya hazırlanıyor. Her iki taraf da diğer tarafın zaferinin Amerikan demokrasisini tehdit edeceğini savunuyor.