26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 19:50 | Son Güncelleme: 27.03.2023 20:06

Tiyatro Kooperatif 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor taleplerini yineliyor

UNESCO tarafından kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü'nün (ITI) girişimiyle 1961'den bu yana her yıl 27 Mart 'Dünya Tiyatrolar Günü' olarak kutlanıyor. Tiyatro Kooperatif de bu özel günü kutlayarak sisteme yönelik taleplerini yineledi
Tiyatro Kooperatif 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü kutluyor taleplerini yineliyor

Kültürel ve manevi zenginliklerin sahne sanatları aracılığıyla gelecek nesillere aktarımını merkeze alan ve sanatsal üretimin teşvikine dayanan Tiyatrolar Günü, hem dünya genelinde hem de Türkiye'de birbirinden özel programlarla kutlanıyor. Bu programlar aracılığıyla tiyatro ile seyirci arasındaki bağı kuvvetlendirmek ve dünya genelinde iz bırakmış oyunları tiyatro severlerle buluşturmak amaçlanıyor. 

Tiyatrolar için kalıcı çözümler

Kurulduğu günden bugüne özel tiyatroların sanatsal üretimini zenginleştirirken ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenmesi ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlamak için çalışmalarını sürdüren Tiyatro Kooperatifi, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü mesajında pandemi, deprem, sel gibi toplumsal olarak yaşadığımız acıların dinmesini dilerken, her türlü krizde özel tiyatroları savunmasız bırakan sorunlar için kalıcı çözümlerin hayata geçirilmesini talep ediyor. 

Pandemi döneminde yaşanan zorluklar sürüyor 

İlgili kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle kriz anlarında üzerlerine düşen görevleri yerine getirmesi bekleyen Tiyatro Kooperatifi, pandemi döneminde karşı karşıya kalınan büyük zorlukların bir benzerinin bugün de yaşandığının altını çiziyor; halihazırda maddi zorluklar yaşayan, ayakta kalmaya çalışan, kamu kurum ve kuruluşlarından anayasal hakkı olan desteği bekleyen özel tiyatroların, toplumsal sorumluluğunun bilinciyle deprem alanına destek kampanyaları düzenlediğini, ellerindeki kısıtlı imkanları dayanışma için seferber ettiğini ancak ilgili kamu kurumlarınca korunması gereken tiyatro alanına dair özel bir çalışma yapılmadığını vurguluyor. 

Nisa Serezli Tiyatrosu Ankara turnesinde


Özel tiyatroların sürdürülebilirlik sorununu konuştuğumuz son 27 Mart olmasını bekleyen Tiyatro Kooperatifi’nin temel talepleri şöyle: 

  • Tiyatrolar ticarethane, tiyatro sanatını icra edenler de tacir değildir. Mevcut mevzuatta özel tiyatroların faaliyetlerine özgü bir tanım yapılması gerekmektedir.
  • Özel tiyatroların üstündeki ağır vergi yükü kaldırılmalıdır.
  • Özel sektörün tiyatro alanını desteklemesi teşvik edilmelidir.
  • Özel tiyatroların bağış alabilmesinin önünün açılmalıdır.
  • Özel tiyatrolara yapılan çok sınırlı destek genişletilmelidir.
  • Özel tiyatrolara SGK teşviki verilmelidir.
  • Belediyecilik mevzuatında kültür sanat alanıyla ilgili gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.
     
Usta oyuncu Nejat Uygur, komedi oyunlarından biriyle sahnede. (29 Ocak 1985)

 

#SahnedenDayanışma çağrısı

Tüm temel taleplerinin takipçisi olan Tiyatro Kooperatifi, 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketinden sonra toplumsal sorumluluğunun bilinciyle, depremden hayatta kalanlarla dayanışma için bir kampanya planladı. Yaşanılan büyük toplumsal acıların ardından sanatın hayatta kalanlar için iyileşmeyi destekleyici bir gücü olduğunun farkındalığıyla dayanışmayı örgütlemek üzere #SahnedenDayanışma çağrısı yaptı. Tiyatro Kooperatifi ortaklarının katıldığı, kampanya kapsamında yürütülen çalışmalar şöyle: 

Usta oyuncu Münir Özkul, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nın bir oyununda sahne aldı.


Tiyatro Kooperatifi ortağı özel tiyatrolar, oyun gelirlerinin tamamını veya bir kısmını seçecekleri Afet Platformu’na dahil Sivil Toplum Kuruluşu'na, kendi imkânları doğrultusunda bağışlıyor.

Oyun gelirleri ile depremzedelere destek

Tiyatro Kooperatifi ortağı özel tiyatrolar oyun gelirlerini, evini kaybetmiş depremzedeler ile kira desteği vermek ya da boş durumdaki evini kullanıma açmak isteyen kişileri buluşturmak için İhtiyaç Haritası tarafından başlatılan #BirKiraBirYuva projesine bağışlıyor.

Tiyatro Kooperatifi ortağı özel tiyatrolar, Afet Platformu’na üye herhangi bir sivil toplum kuruluşunun üyesi, gönüllüsü veya destekçisi olan seyircileri, 1 Mart 2023’ten başlayarak 2022-2023 sezon sonuna kadar #SahnedenDayanışma kontenjanıyla oyunlarında misafir ediyor.

Ankara Devlet Tiyatrosu'nun "Peter Pan" isimli çocuk oyunu seyirciyle buluştu. (28 Şubat 2002)


Tiyatro Kooperatifi, depremden direkt etkilenen illerde faaliyet gösteren paydaşları Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi ve Ahura Tiyatro Kooperatifi’ne dahil tiyatroların yeniden sahnelere dönebilmesi için depremzede meslektaşlarıyla dayanışmayı sürdürüyor. Bu kapsamda, Tiyatro Kooperatifi ortakları oyun gelirlerinin bir kısmını depremzede meslektaşlarıyla paylaşacak.

Tiyatro Kooperatifi’nin önerisiyle, İBB Kültür Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kapsayan 26 – 30 Mart tarihleri arasında İstanbul’daki oyunların yanı sıra Akdeniz Bölge Tiyatro Kooperatifi’yle birlikte depremden etkilenen illerdeki tiyatro ekiplerine de sahne veriyor.  İBB, depremden etkilenen illerin tiyatrolarına kültür merkezlerinin sahnelerini açıyor ve oyunları İstanbullulara ücretsiz olarak sunuyor. Yıl boyunca sürecek dayanışma projesi kapsamında, bölgedeki tiyatrolar İBB sahnelerinde yer alacak.

Tiyatro Kooperatifi, depremden etkilenenler yeniden bir hayat kurarken, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere toplumsal iyi oluşu destekleyecek faaliyetler yürütecek. Bölgeye giderek depremzede çocuklarla buluşmak, oyunlar, atölyeler, drama çalışmaları içeren bir projeyi hayata geçirmek için çalışmalar kurgulayacak. Bu projenin detayları netleştiğinde, kamuoyuna ayrıca bir bilgilendirme yapacak.