03 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.04.2023 10:55 | Son Güncelleme: 10.04.2023 11:33

14 Mayıs seçimleri için milletvekili adayları belli oldu: Parti listelerinden öne çıkanlar

Siyasi partiler 14 Mayıs'ta Meclis için yarışacak adaylarının bulunduğu listeleri dün YSK'ya teslim etti. İşte partilerin aday listeleri ve öne çıkanlar
14 Mayıs seçimleri için milletvekili adayları belli oldu: Parti listelerinden öne çıkanlar

14 Mayıs Seçimleri seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) listeler verildi. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 26 siyasi parti aday listesi sundu. Mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP ve MHP toplam bin 782 aday gösterdi. Üç partinin adaylarının sadece 359'u kadın oldu. En fazla kadın adayı 156 ile CHP gösterdi, onu 113 adayla Ak Parti izlerken MHP ise 90'da kaldı.

AK Parti

AK Parti, milletvekili adaylarını belirlerken 3 dönem kuralı uygulama kararı aldı. 27. Dönem'de görev alan milletvekillerinin yüzde 65'i değişti.  Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin 16 üyesi milletvekili adayı oldu.  Bakanlar, büyükşehirlerdeki seçim bölgelerinde AK Parti'den birinci sıra milletvekili adayı gösterildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul 2. Bölge 1. sıra, Tuğrul Türkeş, Ankara 1. Bölge 1. sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ankara 2. Bölge 1. sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ankara 3. Bölge 1. sıra, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul 1. Bölge 1. sıradan aday gösterildi. En genç aday 18 yaşındaki Nisa Alptekin, en yaşlı aday ise 73 yaşındaki Şamil Ayrım oldu. Hür Dava Partisi'nden (HÜDA PAR) 4 ve Demokratik Sol Parti'den de (DSP) 3 kişi AK Parti listesinde yer aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise aday listesinde yer almadı. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'un sahip çıktığı vekil olmak için Hatay Valiliği'nden istifa eden Rahmi Doğan aday gösterilmedi.

CHP

Milletvekili genel seçimi için geçici milletvekili aday listesini YSK'ya sunan CHP'de, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve İYİ Parti'den 80'e yakın isim aday olarak gösterildi. CHP'de mevcut milletvekillerinin yarıya yakını ise listede yer almadı.  DEVA Partisi’nden 25, Saadet Partisi’nden 24, Gelecek Partisi’nden 19, Demokrat Parti’den 3 ve İYİ Parti’den de 5 isim CHP listelerine girdi. Eski Adalet Bakanı ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sadullah Ergin'in CHP’nin 2018’de 5 milletvekili çıkardığı Ankara 1. Bölge'de 4. sıradan aday gösterilmesi çok konuşuldu. 

CHP'nin milletvekili aday listesinde İstanbul 1. bölge ilk sıradan Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul 2. bölge ilk sıradan Namık Tan, İstanbul 3. bölge ilk sıradan ise Engin Altay yer alıyor. Türkiye Değişim Partisi (TDP) Genel Başkanı Mustafa Sarıgül ise Erzincan birinci sıradan aday gösterildi. CHP, İYİ Parti ile yapılan "fermuar modeli" kapsamında 16 ilde ortak aday çıkardı. Bu illerden Adıyaman, Hakkari, Çorum, Rize, Erzincan, Van, Batman, Bartın ve Düzce olmak üzere 9 ilde CHP listelerinden, Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, Bayburt, Muş ve Çankırı olmak üzere 7 ilde ise İYİ Parti listelerinden seçime girilecek.

MHP

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye'den 1'inci sıradan aday olduğu listeye göre, mevcut 48 milletvekilinden 43'ü yeniden aday oldu. Bahçeli, Başkanlık Divanı ve Meclis yöneticilerinin tamamını seçilebilir yerlerden aday gösterdi. 5 milletvekili liste dışı kaldı.

Listede TRT'nin sevilen dizisi Seksenler dizisinde Yıldız karakterini canlandıran Özlem Balcı Muğla 1'inci sıradan, siyaset gündemine ilişkin yorumlarıyla dikkati çeken akademisyen Prof. Dr. İlyas Topsakal ise Samsun 1'inci sırada aday olarak yer aldı. Daha önce milletvekili olmayan Genel Başkan Yardımcıları Filiz Kılıç Nevşehir birinci, Pelin Yılık ise Çankırı birinci sıradan aday gösterilirken, milletvekilliği için MHP'nin Amasya Belediye Başkanlığı'ndan istifa eden Mehmet Sarı da Amasya birinci sıradan aday oldu.

İYİ Parti

9 ilde aday çıkarmayan İYİ Parti'nin listesinde AK Parti belediye başkanlığı yapan Ahmet Eşref Fakıbaba'nın yanı sıra, eski milli futbolcu Gökhan Zan gibi isimler yer aldı.  İYİ Parti'de 28. dönem Konya Milletvekili adayı olarak 5'inci sıradan gösterilen Süleyman Şenol, listedeki sıralamasını beğenmeyerek hem adaylıktan hem de partisinden istifa etti. 

İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray da milletvekili adaylığından çekildiğini duyurdu. Çıray, “14 Mayıs sonrası Türkiye'ye farklı zeminde katkıda bulunmak umuduyla İYİ Parti milletvekili adaylığımdan feragat ediyorum” dedi.

Yeşil Sol Parti

Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında seçimlere girecek olan Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nde (Yeşil Sol Parti) milletvekili aday listesi kesinleşti. Birçok isim iki dönem kuralına takıldı. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar ve Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ile Hakkı Saruhan Oluç, iki dönem milletvekilliği yapmalarına rağmen kural esnetildi.

Mithat Sancar, Şanlıurfa’dan, Eş Genel Başkan Pervin Buldan Van'dan aday gösterildi.  HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu'ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Mehmet Ruştu Tiryaki; yine Batman'dan aday gösterildi. Daha önce Muş Milletvekili olarak Meclis'e giren ve Grup Başkanvekilliği yapan Meral Danış Beştaş, Erzurum'da birinci sıradan; İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren ve Grup Başkanvekilliği yapan Saruhan Oluç ise Antalya birinci sıradan aday oldu.

TİP 

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP), aday listesinde ise İstanbul 1. bölge 1. sıradan Sera Kadıgil, İstanbul 2. bölge 1. sıradan Ahmet Şık, İstanbul 3. bölge 1. sıradan ise Erkan Baş aday gösterildi. Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezası verilen Avukat Can Atalay, TİP’in güçlü olduğu Hatay’da birinci sıradan milletvekili adayı gösterildi. Gazeteci İrfan Değirmenci İzmir 2. Bölge'de 2. sırada yer alırken, oyuncu Mehmet Aslantuğ Muğla’da ilk sırada aday gösterildi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul'da Lütfi Kırdar Kongre Merkezi aday tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıda partinin seçim şarkısı da belli oldu. TİP, seçimlere Sezen Aksu'nun Karşıyım isimli parçasıyla girecek.