02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.03.2022 13:43 | Son Güncelleme: 12.03.2022 13:45

15 kızıl geyiğin avlanmasını veganlar engelledi

Bolu Köroğlu Dağları’nda para karşılığında avlanılması için yapılan ihale mahkeme kararı ile iptal edildi. Vegan Derneği Türkiye tarafından açılan dava sonucu, 15 kızıl geyik para karşılığı avlanılamayacak
15 kızıl geyiğin avlanmasını veganlar engelledi

Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü tarafından 2021-2022 av sezonunda Bolu Köroğlu’ndaki kızıl geyiklerin avlanılması için ihale düzenledi. İhaleyi kızıl geyik başına yaklaşık 10 bin TL ile Toros Altay Turizm şirketi kazandı.

Buna karşın Vegan Derneği Türkiye, kızıl geyiklerin avlanılmasını engellemek için 19 Ekim 2021 tarihinde yürütmeyi iptal davası açtı. Bolu İdare Mahkemesi tarafından görülen dava ilk ara karar aralık ayında verildi ve yürütmenin durduruldu; bir başka ifade ile mahkemeden kesin karar çıkıncaya kadar kızıl geyiklerin avlanması yasaklandı. Mahkeme kesin kararını ise 10 Mart tarihinde vererek yürütmeyi iptal etti.

Bakanlık tarafından gönderilen ve avın gerekliliğini savunan dilekçeler ve uzman görüşlerini bilimsel yönden yetersiz ve çelişkili bulan mahkeme, 15 kızıl geyiğin avlanması için açılan ihalenin iptaline hükmetti. 11 sayfalık gerekçeli iptal kararının sonuç bölümünde, “Kızıl geyiklerin avlanmasına yönelik dava konusu işlemlerde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır” denildi.

Vegan Derneği Türkiye daha önce Konya ve Karaman’ın farklı bölgelerinde 7 Anadolu yaban koyunu ve 3 yaban keçisinin avlanmasını mahkeme kararı ile durdurmuştu.