04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.03.2021 14:21 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:15

Gergerlioğlu serbest bırakıldı

Milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde oturma eylemi başlatan Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında açılan yeni bir soruşturma nedeniyle sabah saatlerinde gözaltına alınmıştı. Gergerlioğlu, ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakıldı
Gergerlioğlu serbest bırakıldı

Milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu, gözaltına alınması sonrası serbest bırakıldı. Hakkında verilen kararı protesto etmek amacıyla Meclis'ten ayrılmayan ve 4 gündür HDP'nin Meclis'teki grup odasında bekleyen Gergerlioğlu, bugün (21 Mart Pazar) sabahın erken saatlerinde gözaltına alınmıştı.

Başsavcılıktan açıklama: “Milletvekili gibi davranıyor''

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, Gergerlioğlu’nun kesinleşmiş mahkeme kararı sebebiyle milletvekilliğinin düşmesine rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisinden dışarıya çıkmayarak eylemler gerçekleştirdiğine değinildi. Gergerlioğlu’nun hala milletvekili gibi davrandığı, hukuka aykırı olarak TBMM'den 17 Mart’tan itibaren ayrılmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldükten sonra saat 19.25’te Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç verdikten sonra ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek çıkarken beraberinde bulunan kişiler de dahil olmak üzere grup içerisinden terör örgütünü öven sloganlarının atıldığı, Meclis koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası da yapıldığının tespit edildi.”

Bahçeli Meclis Başkanı Şentop'a çağrı yapmıştı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün (20 Mart) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop'a çağrıda bulunmuştu. Şentop'tan Gergerlioğlu'nun Meclis'ten çıkarılmasını isteyen Bahçeli, şunları söylemişti: “Geçen hafta HDP Milletvekili Ö. Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüş, adalet ve hukuk harfiyen uygulanmıştır. Fakat bu şahıs ilk günden itibaren direnişe geçmiş, TBMM'yi terk etmeyerek milli iradeye kafa tutmuştur. Bu olacak ve sineye çekilecek bir şey değildir. TBMM, bir eylem sahası, bölücülerin yatakhanesi, kanun kaçaklarının sığınma alanı değildir. Büyük Türk milletinin kalbinde bir hançerin yuvalanmasına göz yumulamaz, tahammül edilemez, sabır gösterilemez. TBMM’de yer yatağı sermek demokrasiye sürülmüş kara bir lekedir. TBMM’nin Muhterem Başkanı’nı bu vesileyle göreve davet ediyorum: Yer yatağı derhal kaldırılmalı, milletvekilliği düşürülen kirli şahıs Gazi Meclis’ten behemehâl çıkarılmalıdır. Taviz, teslimiyeti getirir. Teslimiyet ise boyun eğmedir. Buna da hiç kimsenin hakkı yoktur.''

Milletvekilliğinin düşürülme süreci

Eski HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2016'da yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 21 Şubat 2018'de "örgüt propagandası yapmak" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Ceza, Yargıtay 16. Ceza Dairesince geçtiğimiz günlerde onandı. Cezanın kesinleşmesinin ardından Gergerlioğlu hakkında fezleke hazırlandı ve Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gönderildi. Gergerlioğlu kendisine verilen cezayı Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı, ancak AYM ihlal kararı vermedi. Bunun üzerine verilen mahkumiyet kararının 17 Mart'ta Meclis Genel Kurulu'nda okunmasıyla Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülmüş oldu. Karara tepki gösteren Gergerlioğlu, HDP milletvekilleriyle birlikte TBMM Genel Kurulu'nda oturma eylemi başlatmıştı. Mecliste bekleyen Gergerlioğlu ve beraberindeki milletvekilleri, yaklaşık 3,5 saatlik sürenin ardından salondan ayrılarak partinin Meclisteki grup odasına geçmişti. Meclis'ten ayrılmayan ve 4 gündür HDP'nin Meclis'teki grup odasında bekleyen Gergerlioğlu, bugün sabah erken saatlerde gözaltına alınmıştı.