18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 04.04.2023 14:20 | Son Güncelleme: 04.04.2023 15:02

200 depremzede 50 günü bir serada nasıl geçirdi?

Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı Kuşalanı Mahallesi’nde evleri yıkılan depremzedeler, 500 metrekarelik bir muz serasında 200 kişi tam 50 gün geçirdi. Sosyal medya paylaşımı ile gündeme gelen depremzedeler 50 günün ardından devletten gelen ilk yardım eline uzandılar
200 depremzede 50 günü bir serada nasıl geçirdi?

Kuşalanı, Hatay’ın Samandağ ilçesine bağlı, ilçe merkezine 2.5 km uzaklıkta bulunan, 1700 haneye sahip bir mahalle. 6-7 Şubat depremlerinin ardından bu mahallede 200 ev yıkıldı. Evleri yıkılan depremzedeler 500 metrekarelik bir muz serasını kendilerine sığındılar.

200 kişinin, kişi başı 2.5 metrekare yaşam alanı düşen bir serada barınmaya çalıştığını anlatan sera sahibi çiftçi Şevki Uzel, "İçlerinde çocuklar, yaşlılar, yeni doğan bebekler ve hamileler de vardı. Sera bir insan için gerekli yaşam koşullarına sahip değil ama hayatta kalmak için de başka çare yoktu. Sık sık gerçekleşen şiddetli artçılar karşında en azından kendimizi güvende hissettik" dedi.

Isınma ve tuvalet ihtiyacının yaşadıkları en büyük sorun olduğunu söyleyen Şevki Uzel "Isınmak için seraya iki soba kurduk. Topladığımız odunlarla ısınmaya çalıştık. Kış şartları ile böyle mücadele ettik. Bir diğer sorun da tuvaletti. Yaklaşık 100 metre uzaklıkta bir barakayı da bu ihtiyacımız için kullandık. Biz bir mahalleyiz, herkes burada birbirini tanır, serada dayanışma ruhu içinde, kimin nesi varsa paylaşarak, hayatımızı idame ettirmeye çalıştık” ifadelerini kullandı. 

Yerlere kartonlar, plastikler serildi

Bir başka depremzede Özlem Yıldırım ise seradaki yaşam şartlarını için “Burası bir muz serası, bu sebeple içeride temiz havayı engelleyen birçok bitki mevcut ve yerde de maydanozlar ekili. Yataklarımız olmadığı için zemine kartonlar, plastikler ve brandalarla kapladık. Ardından evlerden getirebildiğimiz örtüleri serip uyumaya çalıştık. Devletten yardım istedik ama ne çadır ne yiyecek geldi. Sadece başka illerden yardıma gelen gönüllüler bize destek oldu. Yiyecek ve kıyafet yardımında bulundular” diye konuştu.

50 gün sonra fark edildiler

Serada geçen yaklaşık 50 gün sonunda onların yaşadığı çaresizliği Mahsun Kırmızıgül sosyal medyada paylaşınca yardım gelmeye başlamış. Yaşananları için Şevki Uzel, “Sosyal medyada haber olunca önce AHBAP Derneği’nden erzak yardımı geldi. Ardından da Hatay Valisi aradı bilgi aldı. Ertesi gün de Kızılay ve AFAD yardımları elimize ulaşmaya başladı. Kısaca devletin yardımlarına 50 gün sonunda ulaşabildik” dedi.