26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.01.2023 04:30 | Son Güncelleme: 27.01.2023 04:30

300 okulda ekolojik okuryazarlık dersleri başlıyor

3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerine kuraklıktan etkilenecek ilk 10 ilde “ekolojik okuryazarlık” eğitimi başlıyor. Hayat Holding ve MEB iş birliğiyle 300 devlet okulunda “Hayata İyi Bakarız” başlığıyla iklim değişikliği ve biyoçeşitlilik için yapılması gerekenlerle ilgili eğitimler verilecek
300 okulda ekolojik okuryazarlık dersleri başlıyor

Kış kış gibi değil. Aralık bahar gibi geçti. Şimdi soğuklar ve yağışlar gelse de hepimiz mevsimlerin kaydığını, değiştiğini konuşuyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerinden kuraklıkla ilgili haberler geliyor. “Zemheri kışı gelecek” diyen uzmanlar var, bekliyoruz. Ve artık hepimiz biliyoruz, iklim değişiyor, iklim krizinin etkilerini hissediyoruz ve hissetmeye devam edeceğiz. Sık sık hayatımızı değiştirecek adımlar atmaktan, her yıl en az 3 ağaç dikmemiz gerektiğinden, plastik kullanımına son vermemizin ne kadar önemli olduğundan bahsediyoruz.
Dev şirketler, devletler karbon salımını düşürmek için adımlar atarken bizim de yapacaklarımız var. Ve en önemlisi de 2030-2040-2050’lerde yetişkin olacak çocuklarımızın geleceği için yapmamız gereken çok şey var.
İşte bu noktalardan hareketle Hayat Holding, “Hayata İyi Bakarız” adıyla bir projeyi hayata geçiriyor. İlkokullardaki 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri için Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Ekolojik Okuryazarlık Projesi’ni başlatıyor. Geçtiğimiz hafta projenin tanıtımı için uzmanlar, Hayat Holding temsilcileri ve MEB yetkilileriyle buluştuk. 300 devlet okulunda 600 öğretmen ve 30 bin öğrenciyi kapsayan bu projeyle ilgili detayları dinledik.
Hatırlatmakta yarar var. Çünkü şimdilerde birçok şirketin sürdürülebilirlik yolculuklarını dinliyor, raporlarını okuyoruz. Sürdürülebilirliğin önemli bir parçası da tüm bunları topluma yaymak ve toplumsal fayda üretmek. Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 4. maddesi “Nitelikli Eğitim”, 10. maddesi “Eşitsizliklerin Azaltılması”, 13. maddesi “İklim Eylemi” ve 17. maddesi “Amaçlar İçin Ortaklık” kapsamında hazırlanan “Hayata İyi Bakarız” projesi de bu kapsamda okullarda iklim değişikliğiyle ilgili bilgileri çocuklara aktarmak üzere hayata geçiyor.