29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 14:04 | Son Güncelleme: 05.09.2023 15:24

AB'den Türkiye'ye üst düzey ziyaret: Sığınmacılara yönelik 781 milyon euro fon için imzalar atılacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, AB ile Türkiye arasındaki işbirliği görüşmeleri için Türkiye'ye gelecek. Ziyaret sırasında en zor durumdaki sığınmacılara yönelik 781 milyon euroluk AB fonu sağlanması için sözleşme imzalanacak
AB'den Türkiye'ye üst düzey ziyaret: Sığınmacılara yönelik 781 milyon euro fon için imzalar atılacak

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamaya göre, 6-7 Eylül'de Ankara'da bulunacak olan komşuluk ve genişlemeden sorumlu üye Oliver Varhelyi, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile görüşecek. Varhelyi'nin ziyareti Türkiye'de mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçiminden sonra AB'den Türkiye'ye düzenlenen ilk üst düzey resmi ziyaret olacak. Ziyaret sırasında Türkiye-AB ilişkilerinin yanı sıra iki taraf arasındaki işbirliği konuları ele alınacak.

Dijital Avrupa Programı

AB Komisyonunun açıklamasında, haziran ayında düzenlenen AB Zirvesinde liderlerin AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e Türkiye ile ilişkilerin durumu hakkında rapor hazırlama talimatı verdiği, ayrıca AB Komisyonu'nun genişleme raporunun ekim ayında yayımlanacağı, 1 Eylül'de de Türkiye'nin 7,5 milyar euro bütçeli Dijital Avrupa Programı'na katılımı hakkında anlaşma imzalandığı hatırlatıldı.

781 milyon euroluk fon

AB Komisyonunun Türkiye'de şubat ayında meydana gelen depremlerin yol açtığı zarar için 400 milyon avro mali destek önerdiği kaydedilen açıklamada, "Ziyaret sırasında Varhelyi, AB'nin ülkedeki sığınmacıları desteklemeye devam için taahhüt ettiği 3 milyar avroluk fonun parçası olarak, en zor durumdaki sığınmacılara yönelik sosyal güvenlik ağı için AB fonu sağlanması konusunda 781 milyon avroluk sözleşme imzalayacak" ifadesi yer aldı.

Kaynak: AA