18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.07.2023 11:16 | Son Güncelleme: 03.07.2023 11:22

Afrika sıcaklıkları sonrası oraj uyarısı

Türkiye genelinde bu hafta hem güneş hem sağanak etkisini gösterecek. Uzmanlar şu an etkili olan Afrika sıcaklarının ardından İstanbul'a oraj uyarısında bulundu
Afrika sıcaklıkları sonrası oraj uyarısı

Temmuz ayının ilk pazartesi gününde Meteoroloji Genel Müdürlüğü güncel hava tahmin raporunu paylaştı. Buna göre Marmara dahil olmak üzere Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu’nun bazı illerinde sağanak bekleniyor. Türkiye'nin kuzey ve iç kesimlerinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara’nın batısı, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, Bilecik, Kütahya, Burdur, Çankırı, Kars ve Ardahan çevreleri ile Doğu Akdeniz’in Toroslar kesiminin kısa süreli ve yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

MGM'nin açıklamasında hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmediği belirtilirken rüzgarla ilgili ise "Genellikle kuzey ve doğu, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'da güney yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor" dendi.

Hava durumuna dair tahminlerini sosyal medyadan paylaşan Hava Forum'dan oraj uyarısı geldi. Afrika sıcaklarının etkisine girildiği belirtilen açıklamada ayrıca şunlar kaydedildi: "Bu sıcakların ardından önümüzdeki hafta sonu ise başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde rekor düzeyde şimşek aktiviteli gök gürültülü yağışlar, yani oraj, görülebilir. Gelişmeleri takip ediyoruz, hafta içi netleşir."

Hava Forum daha sonraki bir paylaşımında ise 8-11 Temmuz arası sinyaller gelmeye başladığını belirtirken "Meteorolojik modeller bu tarihlerde Marmara ya da Karadeniz'de tehlikeli hava olayları oluşabileceğine işaret ediyor" açıklamasında bulundu.

Oraj nedir, neden oluşur?

Oraj ya da gök gürültülü fırtına, çoğunlukla şimşek ve gök gürültüsü ile yağmur veya dolu eşliğinde görülen bir hava olayı. Meteorolojide İngilizce thunderstorm kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile gösterilir. Oraja kümülonimbüs bulutları neden olur. Genellikle güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmur eşlik eder.