29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 11.03.2022 04:30 | Son Güncelleme: 16.03.2022 19:29

Ailesi 797 gündür Gülistan’ı bekliyor

Tunceli’de 2020 başında kaybolan üniversiteli Gülistan Doku bulunamıyor. Soruşturma iki ileri bir geri devam ederken, perişan ailesi “Ölüsünü ya da dirisini verin” sözleriyle duruma isyan ediyor
Doku’nun telefonundaki son sinyalin Uzunçayır Baraj Gölü’nden alındığı tespit edilince barajın boşaltılmasına karar verildi. Ancak 187 gün süreyle su altında ve üstünde sürdürülen arama çalışmalarından sonuç alınamadı
Doku’nun telefonundaki son sinyalin Uzunçayır Baraj Gölü’nden alındığı tespit edilince barajın boşaltılmasına karar verildi. Ancak 187 gün süreyle su altında ve üstünde sürdürülen arama çalışmalarından sonuç alınamadı

Esen Dolma

Tunceli’de 5 Ocak 2020’de ortadan kaybolan 21 yaşındaki Diyarbakırlı üniversite öğrencisi Gülistan Doku hala bulunamadı. Gülistan’dan 797 gündür haber alınamaması bir yana, soruşturmada da bir arpa boyu yol kat edilemedi.

Gülistan Doku Munzur Üniversitesi’nde Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisiydi. 5 Ocak 2020’de kaybolmasının ardından bir daha izi bulunamadı. Ailesi Gülistan’ın sağ salim eve dönmesini bekliyor ya da en azından cansız da olsa bedeninin bulunmasını. Aile ortadan kaybolduğu ilk günden beri Gülistan’ın eski erkek arkadaşı Rus asıllı Zaynal Abakarov’u sorumlu tutuyor ve tutuklanması talebini yineliyor. Tunceli’de birçok kez oturma eylemi gerçekleştiren aile, geçen 24 Şubat’ta eylemlerini Ankara’ya da taşıdı. 

Gülistan Doku

Peki Gülistan’ın kaybolduğu günden bu yana ne tür gelişmeler yaşandı, birlikte bakalım:

İndiği yer belli değil

• Gülistan 5 Ocak 2020 Pazar günü, kaldığı KYK Kız Yurdu’na dönmedi. Arkadaşları Gülistan’a ulaşamamaları üzerine Tunceli Emniyet Müdürlüğü’ne başvurdu ve ailesine haber verildi.

• Aile 6 Ocak’ta Emniyet’e kayıp başvurusunda bulundu.

• Polis kent genelindeki MOBESE kayıtlarını inceledi. İncelemelerde Gülistan’ın saat 11.29’da üniversite aracına bindiği tespit edildi. Ancak MOBESE kameralarında yapılan incelemeye rağmen indiği yer tespit edilemedi.

• Bindiği minibüsün sürücüsü ifadeye çağrıldı. Sürücü pazar günü diye aracın üniversiteye girmediğini, dönüşte minibüsün boş olduğunu ve Doku’nun nerede indiğini hatırlamadığını söyledi. Doku’nun kameraların görmediği tek durak olan Sarı Saltuk Viyadüğü’nde (Dinar Köprüsü) indiği tahmin edildi.

• Doku’nun telefonundaki son sinyalin Uzunçayır Baraj Gölü’nden alındığı tespit edilince barajın boşaltılmasına karar verildi. Arama çalışmalarının 26’ncı gününde ablası Aygül Doku aramada bulunan bir notu paylaştı. Bulunan notta derslere her geç kaldığında hocasının 5 TL istediğine dair şikayetler yer alıyordu.

• Gülistan’ın kaybolmasından tam 52 gün sonra Zaynal Abakarov’un telefonuna el konuldu. Ancak Aygül Doku’nun aktardığına göre, olaydan 1-2 gün sonra şüpheli Rusya’ya gidip telefonu orada imha etti, telefondan hiçbir şey çıkmadı.

• Olaydan 165 gün sonra 17 Haziran’da baş şüpheli Abakarov’un tutuklanması için Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığına dilekçe verildi, talep reddedildi.

• Savcılık intihar ihtimalini araştırıyordu. Gülistan’ın kayboluşunun 214’üncü günü, 4 Ağustos’ta Doku’nun intihar ettiği iddia edilen ve son görüldüğü yer olan Dinar Köprüsü üzerindeki görüntülerin bilirkişi incelemesi tamamlandı. İstanbul Ulusal Kriminal Büro’nun hazırladığı raporda “Köprü ayağındaki efekt bir piksel artığı olup kesinlikle yukarıdan suya düşen bir insan veya eşyanın yükselttiği su sütunu değildir” ifadelerine yer verildi.

• Baraj gölünde 187 gün süreyle su altında ve üstünde sürdürülen arama çalışmalarından sonuç alınamadı.

• Aile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmesinin ardından baraj gölünün kısmen boşaltılmasına karar verildi. 6 Ağustos’ta çalışmalara yeniden başlandı ve 13 gün süren aramalardan yine sonuç alınamadı.

• Gülistan’ın kaybolmasından 237 gün sonra, 29 Ağustos’ta bilirkişi raporu tamamlandı. Rapora göre, 4 Ocak gecesi de 5 Ocak günü de Doku’nun alıkonulup tehdit edildiği anlaşıldı. 4 Ocak gecesine ait MOBESE görüntülerinde Gülistan’ın hızlıca Zaynal Abakarov’un evini terk ettiği, şüphelinin de hızlıca araca binip Gülistan’ın arkasından gittiği görüldü. 

Ailenin avukatı Ali Çimen bilirkişi raporu ile ilgili şunları söyledi: “Bir vatandaşın ihbarı sonrası Gülistan’ın zorla araca bindirildiği anlaşıldı. Olay yerine polis geldikten sonra ise polis olan baba Ergin Y.’nin gelmesiyle şüpheli gözaltına alınmadan serbest bırakıldı. Şüpheli ile babası ifadelerinde sadece ‘Eve gelip çay içti ve gitti’ dediler. O gece Gülistan saat geç olduğu için yurda gidemeyip Hatice öğretmeninin evinde kaldı. Hocasına her şeyi anlatmış olacak ki, hocası da ifadesinde Gülistan’ın alıkonulduğunu söyledi. Video analiz raporuna göre ise 5 Ocak’ta Gülistan şüphelinin kafesine gidiyor, 5 dakika sonra hızlıca kafeyi terk ediyor. Şüpheli yine onun peşinden koşuyor ve Gülistan’ı alıkoyuyor. 8 dakika boyunca uyarı, ihtar, tehditte bulunuyor.

• Raporun tamamlanmasının ardından Çimen, baş şüpheli olarak gösterilen Abakarov’un tutuklanması için talepte bulundu. Başsavcılık tutuklama talebini reddetti, şüphelinin ifadesinin alınmasına karar verdi.

• Olaydan 383 gün sonra, 21 Ocak 2021’de soruşturma devam ederken şüphelinin üvey babası Ergin Y., Gülistan’a ait özel bilgileri sosyal medyada paylaşarak intihar ettiği algısı oluşturmaya çalıştı. Ergin Y. polislikten ihraç edildi ve hakkında dava açıldı.

• Gülistan’ın kaybolmasının 595’inci günü olan 20 Ağustos 2021’de ise soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı. 81 ildeki başsavcılıklardan ‘Gülistan Doku’nun kaybolduğu tarihten itibaren kimliği tespit edilemeyen kadın cesetlerinin araştırılması ve bilgilerin paylaşılması’ istendi. Ancak dosyada hala bir gelişme kaydedilemedi.

Süreç hala devam ediyor, aradan geçen bunca zamana rağmen sonuç yok. Abla Aygül Doku ise acısını şu sözlerle ifade ediyor: “Kardeşime ve bize bu karanlığı yaşatanların bir an önce yargılanıp cezasını çekmesini istiyoruz. Ailem perişan oldu, soruşturmada hiçbir gelişme olmaması bu süreci bizim için daha da zorlaştırdı. Devlet bu konunun daha çok üzerine düşmeli. Şüpheli 24 saat bile gözaltına alınmadı. 4 Ocak gününe dair ifadeler çelişkili. Zaynal Abakarov’un annesi, babası hepsi ‘kapıyı ben açtım’ diyor. Daha kapıyı kimin açtığını bilmiyorlar. Kardeşimin kaybolduğu saatlerde Abakarov’un nerede olduğunun tespiti yapılmadı. 52 gün sonra el konulan telefon, olay zamanındaki telefon değil. Hakkımda ‘Evde kriminal inceleme yapılmadı’ dediğim için soruşturma başlatıldı. Ancak bu adam hakkında hiçbir şey yapılmıyor. Elini kolunu sallayarak dışarıda geziyor.”