20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.10.2023 17:30 | Son Güncelleme: 12.10.2023 17:46

AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazze'ye elektrik, su verilmemesi insanlığın vicdanına aykırı

AK Parti yeni MYK’sı ile ilk toplantısını gerçekleştirdi. Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail-Hamas savaşına ilişkin “Gazze'nin bu şekilde kuşatılması hukuka aykırıdır. İnsan haklarına aykırıdır ve asla kabul edilemez” dedi
AK Parti Sözcüsü Çelik: Gazze'ye elektrik, su verilmemesi insanlığın vicdanına aykırı

AK Parti'nin saat 14:00'te başlayan MYK toplantısı sona erdi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, toplantı sonrası gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çelik'in açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

Çözüm 1967 sınırlarına dönülmesi

  • Gazze ağır bir şekilde bombalanıyor. İsrail'de de sivillerin kaybı oldu. Kudüs'te ve başka yerlerde gerçekleşen saldırılara karşı çıkıyorsa aynı şekilde Filistin'deki saldırıya da karşı çıkıyoruz. Bütün tabloyu doğuran şey 67 sınırlarındaki iki devletli çözüm hayata geçmemiş olmasıdır.
  • AB tarafından yapılan açıklamada, biz insani yardımı değil kalkınma yardımını kestik deniyor. Topyekûn Filistin halkını cezalandırmak yanlıştır. Gazze'ye su ve elektriğin kesilmesi insanlığın vicdanına aykırıdır. Rusya Ukrayna savaşının ilk döneminde Rusya'nın belli yerlere elektrik vermediği iddia edilerek tüm dünya ayağa kalkmıştı. Gazze'de insanlık dışı muamele yapılıyor insanlara. AB toplu cezalandırmaya alet oluyor.
  • Refah sınır kapısının bombalanması da insanları topyekun mezara gömmek anlamına gelir. Ayrıca ikide bir bakanlar açıklama yapıyor, Gazze'ye tam kuşatma yapılacak diye. Bu uluslararası hukuka aykırıdır. Saldıranlarla mücadele edersiniz.

ABD'nin uçak gemisi göndermesi

  • Elinde uçak gemisi olan devlet kendisine yakın gördüğü devlet çatışmaya girdiğinde gemi gönderirse uluslararası hukuku nasıl koruyacağız. Akdeniz'de zaten Suriye meselesi başladığından beri her taraf savaş gemisi ile dolu. Şimdi bir de oraya uçak gemisi göndermek, sivillerin hayatını korumaya dönük mesaj vermiyor. Yapılması gereken masumların hayatını koruyacak şekilde barışın altını çizmektir. Oraya başka devletlerin göndereceği her savaş gemisi şiddet sürsün diyenlere vesile olacaktır. Bunun İsrail'e de faydası yok. Bütün taraflarda sivillerin hedef alınmasına karşıyız.
  • Topyekun Gazze'nin bombalanmasında bir devlet aklı olabilir mi? Bunlar günlerdir bombardıman altında. Sivillerin öldürülmesi Filistin davası ile yan yana getirilemez. Masum insanların barış içinde yaşayabileceği politik bir girişimin ortaya çıkmasını bekliyoruz. Bu açıklamayı şu şekilde değerlendirelim.

Blinken'ın İsrail ziyareti

  • Dışişleri bakanı (Anthony Blinken) dışişleri bakanı olarak değil şu dinin mensubuyum diyor. Bu son derece yanlıştır. Orada ABD Dışişleri bakanı olarak bulunuyor. Siz burada iki görüşmeyi de ABD bakanı olarak yaparsınız ve bu şiddet nasıl sona erecek diye yaklaşırsınız. Aynı zamanda bir Yahudi olarak bulunuyorum dediğinizde, dini aidiyetler işin içine katılırsa dünyayı rağa götürürsünüz. Dini aidiyetler üzerinden tarafgirlik ve hizipçilik yürütülüyor. Farklı etnik grupların yaşadığı bu bölgede herkesin hassas davranması gerekir. 

Esir takası için arabuluculuk

  • Sayın cumhurbaşkanımız yetkililere talimat vererek gerekenin yapılması hususunda önlemler alınmıştır. İlk günden itibaren barış konusunda aracı olabileceğimizi, esir konusunda arabulucu olabileceğimizi iletti. Kurumlarımız talimatı alarak gerekeni yapmıştır. Kurumlarımız gereken misyonu hayata geçirmeye hazırdır. Bütün vatandaşlarımız için tahliye gerektiğinde bunun içinde hazırlığımız var. Vatandaşımız sıkıntılı durumda ise Dışişleri Bakanlığı'mız ile irtibata geçsinler.